Стратегическите петролни резерви на САЩ бързо намаляват. Обемите трябва да

...
Стратегическите петролни резерви на САЩ бързо намаляват. Обемите трябва да
Коментари Харесай

Планът не проработи: Американците се вкараха сами в петролен капан

Стратегическите петролни запаси на Съединени американски щати бързо понижават. Обемите би трябвало да бъдат възобновени, само че породи проблем: Саудитска Арабия и Русия понижават производството на черно злато.

Акциите паднаха

Вашингтон от дълго време се пробва да смъкна цените на петрола, с цел да стабилизира цената на бензина в страната. През юли Федералният запас стартира нов цикъл на повишение на главния лихвен %. Това директно въздейства върху международното търсене на нефт. Поскъпването на заемите понижава рентабилността на бизнеса и вложенията, а също по този начин понижава търсенето на потребителите на запаси. Освен това повече от година Щатите продават нефт от стратегическия запас. Но на вятъра.

През юли Саудитска Арабия внезапно понижи производството до девет милиона барела дневно. Това е милион и половина по-малко от началото на годината и като цяло от най-малко 10 години. Успоредно с това ОПЕК + на срещата си през юни удължи предходните ограничавания до края на 2024 година Пазарът реагира неотложно - цените се повишиха до 80 $ за барел заради опасения от липса на предложение.

Двоен удар

Търговските ресурси от нефт в Съединени американски щати са намалели с 34 милиона барела от средата на юли, съгласно Администрацията за енергийна информация. Това основава дефицит на пазара и покачва цените. Запасите от нефт и петролни артикули в Съединени американски щати са значим индикатор на международния пазар. За търговци и вложители това е знак за промени в салдото на произвеждане и ползване на световно равнище.

Освен това още веднъж се намесиха най-големите експортьори Русия и Саудитска Арабия. В началото на септември саудитците удължиха невижданото едностранно редуциране на производството с милион барела дневно за още три месеца. А Русия удължи лимита с 300 000 барела дневно до края на годината.

В резултат на това общото произвеждане ще падне до най-малко през последните няколко години. В същото време международното търсене на гориво приближава рекордни равнища, а запасите понижават.

Според прогнозата на МАЕ международното търсене на нефт през 2023 година ще се усили с 2,23 милиона барела дневно по отношение на предходната година.

Този ход шокира пазарите: “Брент ” скочи над 90 $ за барел, ВТИ се повиши до 86.

Про фукаха запас ите

Още по-голям проблем беше продажбата на стратегически запаси. През цялата минала година Съединени американски щати интензивно продаваха насъбраните стотици милиони барели. Пазарът ги пое сполучливо и през юни запасите застанаха на най-ниското си равнище от 1983 година Сега има 346,8 милиона барела, преди продажбите бяха 600.

През първите шест месеца на 2023 година са продадени 26 милиона барела. Петролният пазар още веднъж получи отрицателен сигнал, на който реагира с повишаване на цените.

Стратегическите запаси са основани през 1975 година на фона на най-голямата енергийна рецесия на ХХ век. Управляван от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, запасът се намира в четири подземни складове по крайбрежието на Мексиканския залив - в Тексас и Луизиана.

Според Си-Ен-Ен, Байдън „ нападателно източирезерва, като започва невиждани незабавни продажби, с цел да се бори с високата инфлация и да отбрани американците от скокове на цените на газа “. Резултатът обаче беше противоположният.

Сега запасите би трябвало да бъдат попълнени, като се поддържа внимателен баланс. Но прекомерно бавното възобновяване крие риск от скок на цените на бензина при положение на естествено злополучие, война или друго събитие, което прекъсне доставките на нефт. И прекомерно бързо - котировките ще се повишат заради нарасналото търсене в Съединени американски щати.

Още напролет министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм сподели, че на страната ще са ѝ нужни години, с цел да попълни запасите.

Планът беше първо да се извършат петролни намеси, да се смъкват цените и по-късно да се изкупи назад похабения нефт за по-евтин, " спестявайки парите на данъкоплатците ".

Но към този момент е ясно, че ще бъде проблематично да се възстановят размерите. Освен това преходът от разпродажба към струпване ще понижи съществуването на черно злато на комерсиалния пазар, което ще усили натиска върху котировките. Вашингтон е комплициран. Според “Блумбърг ”, базирайки се на източници в Белия дом, заради пазарните условия попълването на запаса още веднъж се отсрочва.

Историческото понижение от 180 милиона барела, подредено от президента Джо Байдън, понижи запасите съвсем на половина, до момента в който той се опитваше да ограничи високите цени на бензина след експлоадирането на военните дейности в Украйна.

Администрацията на Байдън сподели, че ще купува нефт, когато цената падне до към 67-72 $ за барел. Явно ще чака дълго.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР