Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се

...
Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се
Коментари Харесай

Добромир Живков: Не виждам перспектива за взаимодействие между ГЕРБ и ПП-ДБ

" Стратегически и двете политически сили - Политическа партия и Демократична България, се насочват към стабилизиране на обединението след неуспеха, измервайки го през вероятността на първичните упования. Ще има забележима консолидация в обединението и тя ще излезе с общо обръщение, което авансово Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, с цел да затворят врата, до момента в който е време и да не оставят пространство за спекулации ", разяснява пред Добромир Живков, шеф на социологическа организация " Маркет линкс ".

" Това, което Христо Иванов се пробва да стартира като обществен диалог още преди изборите през октомври предходната година, остава завалено и среща мощна опозиция освен вътре в обединението, само че и измежду доста от гласуващите за обединяването ", сподели Живков.

Ключово ще бъде държанието на ГЕРБ и решението, което ГЕРБ ще вземе. Само от тях зависи дали ще има държавно управление, акцентира Живков. По думите му само ГЕРБ могат да образуват идващ кабинет и по-широка съдружна формула.

" Ако това не се случи, ще бъде тактическо решение на ГЕРБ в подготовка за идващите избори. Движение за права и свободи сигурно биха подкрепили ГЕРБ. Има Такъв Народ също не наподобява да са проблематични. Остава въпросът с Българска социалистическа партия. Но Българска социалистическа партия има проблем с такава коалиция, до момента в който тя към момента очевидно стои на позиции, които са в спор с евроатлантическата ориентировка и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи, частично и на Слави Трифонов. Затова би трябвало да се види по какъв начин ще бъде " продадена " такава коалиция на българските жители и дали ГЕРБ няма да употребяват точно тази специфичност с цел да оправдаят несъставянето на кабинет ", разяснява социологът.

Добромир Живков не вижда вероятност за взаимоотношение сред ГЕРБ и обединението ПП-ДБ.

" Възраждане " е в печеливша позиция, само че постоянно идва миг, в който би трябвало да се капитализира политическото въздействие, уточни още Добромир Живков. Според него при " Възраждане " този миг ще пристигна не когато са първа политическа мощ и имат повече от половината депутати в Народното събрание, а по-рано.

" Не мисля, че ГЕРБ с успеха си ще стигне до такава степен да оставят самодейността да премине, изключително към третия. Важно е чисто символно по какъв начин се показва най-голямата политическа мощ в тази обстановка. Цялата отговорност в този момент е в тяхното поле. Не си представям, че " Възраждане " биха влезнали по този метод в ролята си на мандатоносител. Струва ми се доста имагинерна опция към този момент. "

" За момента резултатът на " Възраждане " е впечатляващ ", добави социологът. Той разясни, че към 3% от всички дали своят вот са се добавили към " Възраждане " и Има Такъв Народ, и двете по съществото си антисистемни партии. Тези гласоподаватели са млади, разочаровани хора от градовете – към и под 30 година, които нямат чувството, че Политическа партия може да бъде техният представител, които се радикализират и минават в полето на антисистемните партии.

В столицата е значима символната победа на ПП-ДБ на тези избори. Няма изгледи след ноември тази година да забележим в София кмет на ГЕРБ, означи още Добромир Живков.

" Тази победа в София, която се чака, може да даде старта на доста по-широки политически процеси. София гласоподава по избран метод и тогава стартират да се разпростират тези процеси в страната. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР