Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) на СЗО

...
Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) на СЗО
Коментари Харесай

СЗО ревизира препоръките си за COVID ваксините

Стратегическата консултативна група от специалисти по имунизация (SAGE) на СЗО ревизира напълно пътната карта за потреблението на ваксини против COVID-19, заяви пресслужбата на международната организация. Промените отразяват въздействието на омикрон и добития висок имунитет на равнище популация заради прекарана зараза и имунизация, заяви пресслужбата на международната организация.

Ревизираната пътна карта обрисува три предпочитани групи за приложимост за имунизация против COVID-19: висока, междинна и ниска. Тези предпочитани групи се основават основно на риска от тежко заболяване и гибел и регистрират успеваемостта на имунизацията, успеваемостта на разноските, програмните фактори и приемането от общността.

Групата с висок приоритет

включва възрастни хора, по-млади възрастни със обилни съпътстващи болести – да вземем за пример диабет и сърдечни болести, имунокомпрометирани – да вземем за пример хора, живеещи с ХИВ, и трансплантирани, включително деца на възраст 6 месеца и по-големи, бременни дами и медицински служащи на първа линия. За групата с висок приоритет SAGE предлага спомагателен бустер 6 или 12 месеца след последната доза, като времевата рамка зависи от фактори като възраст и имунокомпрометиращи положения.

Всички рекомендации за ваксина против COVID-19 са лимитирани във времето и се ползват единствено за настоящия епидемиологичен сюжет и по тази причина спомагателните рекомендации за бустер не би трябвало да се преглеждат като продължаващи годишни бустери за ваксина против COVID-19, акцентират от СЗО. Целта е да обслужват страните, които възнамеряват имунизационната си политика в близо до средносрочен проект.

Групата със междинен приоритет

включва здрави възрастни – нормално на възраст под 50-60 години, без съпътстващи болести, и деца и юноши със съпътстващи болести. За тази група SAGE предлага първична имунизация и една бустерна доза. Въпреки че спомагателните бустери са безвредни за тази група, SAGE не ги предлага рутинно, като се има поради относително ниската възвращаемост за публичното здраве.

Групата с невисок приоритет

включва здрави деца и юноши на възраст от 6 месеца до 17 години. Първичната и бустерната доза са безвредни и ефикасни при деца и юноши. Въпреки това, като се има поради ниското задължение на болестта (тежест за обществото и здравната система), SAGE приканва страните, които обмислят имунизиране на тази възрастова група, да основават решенията си на контекстуални фактори, като тежест, успеваемост на разноските и други здравни или програмни цели и различни разноски. Въздействието върху публичното здраве от имунизирането на здрави деца и юноши е относително по-ниско от откритите изгоди от обичайните съществени ваксини за деца, като конюгатните ваксини против ротавирус, морбили и пневмококи, както и от имунизациите против COVID-19 за групите с висок и междинен приоритет.

Децата с имунокомпрометиращи положения и съпътстващи болести са изправени пред по-висок риск от тежка форма на COVID-19, тъй че са включени надлежно в групите с висок и междинен приоритет, акцентират от СЗО. Въпреки, че като цяло е ниска, тежестта на тежкия COVID-19 при бебета под 6 месеца към момента е по-висока, в сравнение с при деца на възраст от 6 месеца до 5 години, означават специалистите. Ваксинирането на бременни – в това число с спомагателна доза, в случай че са минали повече от 6 месеца от последната доза – защищава както тях, по този начин и плода, като в същото време оказва помощ за понижаване на вероятността от хоспитализация на бебето поради COVID-19, допълват те.

Държавите, които към този момент имат въведена политика за спомагателни бустери, би трябвало да оценят потребността от имунизиране в динамичност въз основа на националното задължение на болестта, успеваемостта на разноските и различните разноски, предлагат още от СЗО.

Отделно от пътната карта, SAGE също по този начин актуализира своите рекомендации за двувалентни ваксини против COVID-19, като в този момент предлага страните да обмислят потреблението на двувалентна иРНК ваксина BA.5 за първична имунизация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР