За петата болест няма ваксина, опасна е за бременнитеВ Бургас

...
За петата болест няма ваксина, опасна е за бременнитеВ Бургас
Коментари Харесай

Вирусът на шамара настъпва и в България

За петата болест няма ваксина, рискова е за бременните
В Бургас има регистриран случай на парвовирус B19 

Има и болки в ставите

Парвовирус B19, прочут още като вирус на шамара, поради характерните обриви по бузите, нахлува и в България, считат лекари. Инфекцията към този момент умъртви дете на три години и половина в Гърция, а други 11 са настанени в болница откакто е открито, че са инфектирани.

Случай на парвовирус B19 е регистриран в Бургас. Това заяви за Труд news д- р Мирослава Киселкова, специалист от РЗИ Бургас.

Парвовирусът протича с обрив, болки по стави и мускули и температура, изясни д- р Киселкова. Инфекцията е мощно заразна при децата, а обривът, който предизвиква е присъщ, по лицето. Въпросният обрив наподобява на плесница по бузата и по тази причина инфекцията е известна като вирус на шамара. Тя протича леко при дребните пациенти, в множеството случаи, само че е рискова за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни дами.

Инфекционисти разясниха, че рядко се случват затруднения при деца като миокардит, само че и такива не са изключени. Доцент Атанас Мангъров сподели пред “Труд news ”, че всяка вирусна зараза може да провокира сходно затруднение, което е автоимунна реакция. Той изясни, че парвовирус B19 е изключително рисков при бременни, където може да докара до трайни увреждания на плода.

Инфекцията с парвовирус е известна и като пета болест, защото исторически тя е била пета в листата на постоянно срещаните детски болести, характеризиращи се с обрив.

Освен изброените симптоми- обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още смутен корем, главоболие, хрема. Обривът е блестящо червен и обгръща двете бузи на детето, като се популяризира по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, изключително по стъпалата.

Обикновено обривът се появява към края на болестта. Възможно е да бъде комплициран с други вирусни обриви или обрив, обвързван с приема на медикаменти. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на рискови температури или прекарва време на слънце.

Възрастните нормално не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният признак на парвовирусна зараза при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените.

Болестта е заразна през седмицата преди появяването на обрива. След като към този момент се появи обривът, пациентът не се смята за инфектиран и не е належащо да бъде изолиран.

За парвовируса няма ваксина. Ако човек го прекара, получава пожизнен имунитет.

Превенцията е постоянно миене ръцете на децата, отбягване на допиране на лицето, отбягване на заболели хора и отбягване на шерване на храни или питиета.

В Шуменско
Двоен растеж на респираторните болести
Цветелина Георгиева,
Труд news, Шумен

Удвояване на случаите на остри респираторни болести и грип се следи в Шуменско за седмица. Това сочат данните на Регионалната здравна ревизия на база на информация, подадена от персоналните лекари. 88 са случаите при 42 за предходните седем дни. Няма обаче регистрирани позитивни за covid-19, няма и за коклюш.

Променливото време и ниските температури са една от аргументите за растежа на болесттите и цялостните с клиенти аптеки.
Наблюдава се и завишение на заболелите от варицела - 36 случая против 19 за миналата седмица. Като болните са най-много от Шумен /20/, 4 случая има в град Нови пазар, три в Каспичан, останалите са в села от района.

В Шумен е диагностициран и един човек с туберкулоза.

11 малчугани сред 3 и 5 години са в болница
Дете на 3,5 години почина в Гърция
Инкубационният интервал е сред 1 и 12 седмици



Момиченце на 3,5 години от Солун умря, откакто разви миокардит при болест с парвовирус В19. Други 11 деца на възраст сред 3 и 5 години са инфектирани в детски център в Солун. Всички те имат повишени равнища на тропонин и признаци на изострен миокардит.

Детето е умряло преди месец, само че за случая бе обявено едвам в събота, на 18 май. Съобщението бе направено от Медицинския съюз на Солун, от където разгласиха данни на Националната организация за обществено здраве с указания за битка със болестта.

През последните дни други три деца от Солун са закарани в детската кардиологична болница “Онасис ” в Атина и се лекуват от миокардит, още веднъж разследване на парвовироза, само че положението им е устойчиво.

Вирусът на парвовирозата е доста резистентен и мощно инфектиран, разясняват медици. Повечето парвовируси заразяват животни, като котки и кучета. Хората по-трудно се заразят. Въпреки това статистиката демонстрира, че такива дребни огнища се появяват постоянно, а сред 40% и 60% от популацията на развитите западни общества имат характерните антитела на вируса. Начинът на разпространяване на вируса не е тъкмо прочут. Най-вероятното заразяването става по въздушно-капков или фекално-орален път.

Инкубационен интервал може да бъде сред една и 12 седмици. Симптомите включват неочаквана поява на обрив по бузите, челото и устата, който трансформира формата и цвета си съвсем всеки ден. Могат да се появят признаци като псевдоапендисит, ентерит и грипоподобни признаци, изясняват още медиците.

Трите рискови категории са рискови бременни дами, хора със съществени хематологични болести и имуносупресия, както пациенти с трансплантирани органи.

Двама от 10 души нямат признаци
Възрастните ги удря в ставите, по-често визира жените 
Около 2 от 10 души, които се заразяват с парвовирус, нямат признаци. Когато се появят признаци на зараза с парвовирус В19, те нормално са леки и могат да включват тресчица, главоболие, кашлица, болки в гърлото, обриви, болки в ставите.

Обривът е по-често срещан при деца, в сравнение с при възрастни, показва Центърът за надзор на болесттите (CDC) в Съединени американски щати, който е е водещата научна, основана на данни организация в страната за публичното здраве.

При зараза с парвовирус В19, може да се получи втори обрив няколко дни по-късно по гърдите, гърба, седалището или по ръцете и краката. Обривът може да е сърбящ, изключително по стъпалата на краката. Той може да бъде с друга активност и нормално изчезва за 7 до 10 дни, само че може да се появява и изчезва в продължение на няколко седмици. Когато стартира да изчезва, той може да наподобява като дантела.

При възрастните се среща отичане на ставите и може да се появи по-често при дамите. Някои възрастни с зараза с парвовирус В19 може да имат болки в ставните области в ръцете, краката или коленете, и да нямат други признаци. Болката в ставите нормално продължава от 1 до 3 седмици, само че може да продължи до 2 месеца.
Държавният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев успокоява: 99 на 100 от случаите минават безпроблемно


При паровирусите няма нищо ново, това е една добре позната зараза, не толкоз постоянно срещана, тъй като провокира по-леки болести, които не толкоз постоянно се диагностицират.

Трудно се разграничава от другите заболявания, защото има същите признаци - леко неразположение, главоболие, температура, изнемощялост. По-характерен е еритемът - типично зачервяване на лицето, поради което носи наименованието “болест на шамара ”, защото бузите са зачервени. Понякога се получва и сходно зачервяване по туловището, по краката и ръцете. Това неспокойствие е сензитивно на слънчева светлина, на топлота.

Това обаче е клинична картина, която рядко се вижда. Ако има нещо особено за болестта е, че то не съставлява необикновен медицински проблем, тъй като в 99 от случаите протича доста леко и не се нуждае от някакво изключително лекуване или приемане в болница.

Все отново може да се стигне до затруднение и, не дай Боже, смъртен излаз, само че не на база на инфекцията, а на база на съответния организъм - дали индивидът има хронични болести да вземем за пример. Най-засегнати от парвовируса са децата до 5-6 години, като при възрастните хора е съвсем невероятно да се стигне до затруднения.

Няма ваксина срещу този вирус, само че при този метод на протичане не считам, че се постанова някаква ваксинопрофилактика, даже в случай че такава бъде основана.

Парвовирусът е доста по-разпространен при кучета и котки, изключително при кучетата. При тях има ваксинопрофилактика и може да протече остро. Но при хората това е заболяване, което не съставлява необикновен медицински интерес.

Вирусът не е чужд, имаме го и в България. Не би трябвало да се ползват и някакви особени ограничения, в случай че не получим информация за смяна в характерностите на вируса, което е доста малко евентуално.

В последно време се занимаваме главно с коклюша. Макар и постепенно, епидемиологичното му разпространяване продължава да се развива, случаите към този момент са към 1200. Досега към 100-106 деца са били приети в болница. Но също не протича толкоз тежко, знаете, че имаше два смъртни случая, което не е толкоз особено, само че там имаше закъсняло търсене на здравна помощ, бяха отказали на няколко пъти хоспитализация, откакто към този момент се е била развила тежка пневмония. Това е лятна зараза, няма да изчезне толкоз бързо, само че не чакам някакво необятно и бързо разпространяване.
Проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българска академия на науките, пред “Труд news ”: Обикновено визира дребни деца, до 10 година


Парвовирус В19 е добре прочут на учените и лекарите, доколкото, несъмнено един вирус може да бъде прочут задоволително. Той провокира така наречен Пета болест, която протича с присъщ обрив, който не инцидентно бива оприличаван с заболяването на наплясканите бузи на детето. Те наподобяват тъкмо по този начин. Казвам детето, тъй като нормално визира дребни деца, до към 10 годишна възраст, само че това не значи, че и възрастни не могат да бъдат инфектирани. По-често боледуват дами. Инфекцията се предава по въздушно-капков път, няма характерно лекуване, няма ваксина. Добрата вест е, че в множеството случаи организмът съумява да се оправи.

Заболяването по-често се среща в интервала на късната зима и пролетта. Започва със признаци на всяко инфекциозно заболяване - нараснала температура, изнемощялост, болки в мускулите и други До появяването на обрива няма нещо, с което да насочи към този вирус.

Единственият метод да се предпазим е спазването на персонална хигиена. Помага и честото миене на ръцете.

Парвовирус В19 беше тематиката на една от публикациите, които написах като напълно млад академик.

В пролетния сезон към момента има варицела, за която за разлика от парвовирус В19 има ваксина. Това е нещо, което бихме могли да създадем, с цел да предпазим децата от този вирус. Варицелата също би могла да протече с затруднения. Да не приказваме, че никой не желае да бъде затрупан с обриви, а знаем какъв брой доста страдат децата и младежите, в случай че по тях остане и някой белег.

Не бива да забравяме, че има и коклюш, който се предизвиква не от вирус, а от бактерия. За момента това е един сериозен проблем в страната, несъмнено и в други европейски страни. В Дания епидемията отмина.

При хората над 65 година имунизацията срещу коклюш се предлага наред с имунизацията срещу грип. Излезе любопитна информация, съгласно която постоянното слагане на ваксини, като тази против дихтерит, тетанус и коклюш снижава риска от развиване на деменция и по-специално от заболяването на Алцхаймер с 25-30%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР