Странният поетичен свят на Зелазни е главозамайваща смес от забавна

...
Странният поетичен свят на Зелазни е главозамайваща смес от забавна
Коментари Харесай

Издават най-добрите произведения на Зелазни

Странният лиричен свят на Зелазни е главозамайваща примес от занимателна ирония и метафизичен размишления. Ранните му разкази са превъзходно написани – мечтателни и в това време задълбочени. Бурният екшън „ Вратите на лицето му, лампите на устата му “, прочувствено разтърсващият „ Роза за Еклисиаста “, смешно-сърцераздирателната легенда „ Фуриите “ и мрачният драматичен романс „ Сърцето на гробищата “ са удивително близки до актуалната сензитивност.

Сложният, завладяващ и загадъчен разказ „ Господарят на светлината “, донесъл на Зелазни премията „ Хюго “ през 1968 година, пресъздава хиндуисткия мавзолей благодарение на науката, хвърля светлина върху връзката сред човечеството и технологиите и споделя трогателна човешка история. „ Една нощ през самотния октомври “ - последната книга на Зелазни преди гибелта му - е смело истинска амалгама от ужаси, комизъм, тайнственост и фикция: драгоценност, излъчваща тъмен искра. Роджър Зелазни (1937–1995) е фамозен американски създател на фентъзи и научна фантастика, притежател на три награди „ Небюла” и шест „ Хюго”.

Зелазни е роден в Кливланд, Охайо. В гимназията е редактор на учебния вестник и членува в клуба по креативно писане. Постепенно минава от разкази към новели и романи, а през 1969 година се отдава напълно на писателската си кариера. Той е считан за един от водачите на „ новата вълна” в научната фантастика през 60-те години на ХХ век. Експериментира с намеци, лиризъм и митична изразност и изследва затрудненията за човечеството, породени от технологиите.

Творбите му постоянно включват митични герои, обрисувани в модерния свят. Отсеченият, минималистичен разговор е повлиян от духовитостта на класическите престъпни създатели. Най-впечатляващ е майсторският жанр на Зелазни – елементарен и равен, само че извънредно безапелационен. Той не прибягва до гръмки думи и дълги фрази. Историята просто се лее от страниците...

Сборникът на издателство "Бард " съдържа следните творби: Четири истории от на следващия ден, Вратите на лицето му, лампите на устата му, Роза за Еклесиаста,Фуриите, Сърцето на гробищата, Господарят на светлината и Една нощ през самотния октомври. Книгата към този момент е на книжния пазар в България.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР