Страните по колективен трудов договор могат да договорят по-големи размери

...
Страните по колективен трудов договор могат да договорят по-големи размери
Коментари Харесай

Размерът на обезщетението при пенсиониране може да бъде увеличен, но при определени обстоятелства

Страните по групов трудов контракт могат да договорят по-големи размери на компенсацията, като законът не лимитира оптималния размер.

Брутното трудово заплащане за установяване на компенсацията при пенсиониране е полученото от служащия или служителя брутно трудово заплащане за месеца, предшестващ месеца, в който е прекъснато правното отношение, или последното получено от служащия или служителя месечно брутно трудово заплащане, доколкото друго не е планувано. При установяване на брутното трудово заплащане, от което се пресмята компенсацията, се ползва член 17 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. 

Съществуват избрани условия, в които законът дава опция за приемане на повишен размер на тези компенсации. Кои са тези благоприятни условия коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Размерите на компенсациите при пенсиониране се ползват, доколкото в акт на Министерския съвет, в групов трудов контракт или в трудовия контракт не са планувани по-големи размери. Това значи, че страните по групов трудов контракт могат да договорят по-големи размери на компенсацията, като законът не лимитира оптималния размер. При преустановяване на трудовото правно отношение служащ или чиновник, придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, който е член на синдикална организация страна по контракта или който се е включил към подписания групов трудов контракт, има право на обезщетение в повишен размер, според контракта.

По-големи размери на компенсацията по член 222, алинея 3 КТ могат да се договарят и при подписване на самостоятелен трудов контракт. Страните не са лимитирани при постигането на договореност за размера на компенсацията при пенсиониране и няма спънка по-големи размери на компенсацията да се уговорят и след подписване на трудовия контракт – с в допълнение съглашение.

Към сегашния миг в България към момента е в действие Постановление № 31 на Министерския съвет от 11 февруари 1994 година за увеличение в някои случаи размера на компенсациите по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда.

Съгласно цитираното Постановление, при преустановяване на трудовото правно отношение след 1 януари 1993 г. на служащ или чиновник от организациите и звената на бюджетна прехрана, откакто е придобил право на пенсия за изслужено време и напреднала възраст, без значение от основанието за прекратяването, обезщетението му по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда се усилва в общ размер на брутното му трудово възнаграждение за период от шест месеца, когато без значение от реализираните преобразувания, закриване, разкриване, обединение или делене на организациите и звената на бюджетна прехрана, работникът или служителят е работил през последните 10 години от трудовия си стаж в една и съща, по отношение на изпълняваните съществени функционалности и задания, организация или звено на бюджетна прехрана.

Съгласно същото Постановление обезщетение при пенсиониране по Кодекса на труда в размера се дефинира и на педагогическите и медицинските фрагменти, както и на артистичния и художествено-творческия личен състав, когато през последните 10 години от трудовия им стаж преди придобиване право на пенсия за изслужено време и напреднала възраст са работили в организации и звена на бюджетна прехрана в областта на образованието, опазването на здравето, обществените грижи, културата и изкуството.

Обръщаме Ви особено внимание, че Постановлението поставя изричното изискване да сте работила в организации и звена на бюджетна прехрана, а не в частни лечебни заведения, в частни учебни заведения и други сходни.

Справка:

член 1, алинея 1 и алинея 2 от Постановление № 31 на Министерския съвет от 11 февруари 1994 година за увеличение в някои случаи размера на компенсациите по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда.

член 222, алинея 3 от Кодекса на труда

член 17 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР