Страните от Западните Балкани трябва да влязат в ЕС и

...
Страните от Западните Балкани трябва да влязат в ЕС и
Коментари Харесай

Олаф Шолц: Западните Балкани трябва по-скоро да влязат в ЕС

Страните от Западните Балкани би трябвало да влязат в Европейски Съюз и това би трябвало да стане скоро, съобщи немският канцлер Олаф Шолц. В четвъртък той се срещна с министър председателите на Сърбия и Косово в Берлин.

Германия облекчава визовия режим с Косово, стана ясно на тези срещи. Освен това Берлин ще работи за това и всички страни от Европейски Съюз да облекчат даването на визи за жители на Косово. Шолц също по този начин настоя страните, които не са признали Прищина, да го създадат. След диалога си с косовския министър председател Албин Курти Шолц разгласи, че във втората половина на тази година ще направи обиколка из Западните Балкани и ще посети Косово, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Срещата му с Курти и Вучич е част от по този начин наречения Берлински развой, който има за цел да форсира участието на Западните Балкани.

Сръбският министър председател Александър Вучич пък съобщи, че има доближаване на позициите сред Белград и Прищина.

„ Ще направя всичко допустимо за постигането на компромис “, съобщи той. След диалога с него е имало и диалози на четири очи сред Вучич и Курти. Шолц повтори неведнъж, че прогрес в този спор е от изключителна значимост за участието в Европейски Съюз. Сърбия към момента не е признала Косово и има искания към територията на републиката.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР