Страните от картела на производителите на петрол ОПЕК и съюзниците

...
Страните от картела на производителите на петрол ОПЕК и съюзниците
Коментари Харесай

Русия и саудитците удължиха петролната сделка и направиха нова крачка към суперкартел

Страните от картела на производителите на нефт ОПЕК и съдружниците им, водени от Русия, ще удължат действието на съглашението за редуциране на добива с още девет месеца, до март 2020 година, предадоха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ". Според документ, подписан от участниците в среща във Виена и забелязан от съветски медии, 14-членният картел и десетте страни отвън него също по този начин формализират съдействието си с първата харта, която подписват, откогато се събраха за пръв път преди над две години.

Мярката, контрактувана от формата ОПЕК+, цели да подкрепи цените на петрола в миг, когато световната стопанска система не пораства динамично, а Съединените щати са максимален производител в света (изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия) и усилват добивания размер.

Потвърждението пристигна ден откакто страните от ОПЕК потвърдиха решението във Виена. Днес, след диалози с представители на останалите в ОПЕК+, саудитският енергиен министър Халид ал Фалих, запитан дали е реализирано съглашение, сподели: " Да ", съобщи " Ройтерс ". " Глобалната стопанска система във втората половина на годината наподобява доста по-добре, в сравнение с преди седмица, поради съглашението на президента (Доналд) Тръмп и китайския президент Си (Цзинпин) и примириео (в комерсиалната война), което реализираха, " изясни той.

Цената на " Брент " се усили с 32 цента до 64.5 $ за барел след известието.

Повече за възходящата роля на ОПЕК+ четете тук.

Лоша вест за Тръмп

ОПЕК+ включва 14-те страни от ОПЕК и 10 други, в това число Русия. Общо те дават отговор за към 44% от производството на нефт в света.

Първата сходна договорка бе през 2017 година В края на предходната година производилите от ОПЕК (сред които е централна ролята на Саудитска Арабия) и други страни отвън картела (с неофициален водач Русия) договориха стесняване с 1.2 млн. барела на ден - по-голямо редуциране от предстоящото. На ОПЕК се полагаше по-голямата част от намаляването - 0.8 млн. барела на ден - на фона на разногласия какъв брой огромно ограничение на добива би трябвало да одобри Москва.

Решението бе в действие за половин година, а седмици преди него Москва и Рияд още веднъж водиха неприсъствен спор каква е мечтаната от тях цел на петрола. Причината, сподели съветският президент Владимир Путин предишния месец, е, че страната му приема за добра цена от 60 или 65 $ за барел, която обаче би била по-малка от нужната на уахабитското кралство (80-85 долара). В събота обаче Тръмп сподели, че е постигнал единодушие със Саудитска Арабия да бъде продължен пактът, ограничителен дневната продукция на суперкартела с брой барели, еднакъв на 1.2% от глобалнот отърсене.

Според " Ройтерс " удължаването на пакта евентуално ще ядоса американския президент Доналд Тръмп, който неведнъж е призовавал (включително с изявления в " Туитър " ) Саудитска Арабия да усили производството и по този начин да подтиква предлагането, намалявайки цената на горивата. За Белия дом такава стъпка би била изискване, в случай че Рияд желае военна поддръжка против Техеран.

" На кого е нужна среща на ОПЕК? "

Сделката отваря благоприятни условия за бюджетни доходи, само че и за засилено съдействие сред двете страни, които на процедура водят ОПЕК и групата отвън ОПЕК - Саудитска Арабия и Русия.

Според Кирил Дмитриев - основен изпълнителен шеф на Руския хонд за директни вложения, оказал помощ за оформяне на договорката - от 2017 година насетне пактът е нараснал постъпленията в съветския бюджет с над 7 трлн. рубли (110 милиарда долара). Само от началото на годината пък цената на барел " Брент " се е нараснала с над 25%.

Саудитска Арабия, чийто бюджет незабавно се нуждае от сходни доходи, също акцентира, че дружно с Русия ще почита всички задължения, поети от страните в ОПЕК+ и ще работи за по-тясно съдействие. В нова харта, призната на днешната среща, се приказва за увеличение на срещите във формата посредством постоянни министерски диалози най-малко един път годишно.

Това, съгласно " Ведомости " и " Интерфакс ", се споделя в съветската версия на документа. Първата харта, официализирала съдействието на ОПЕК и останалите производители, откогато те се събраха през 2017 година, включва засилена съгласуваност и продан на информация. Ще има и доброволна вноска на страните участници, която ще поддържа активността им, споделят източници на " Ведомости ". Освен това страните участнички признават, че намаляването на търсенето на нефт е дълготрайна и изцяло действителна заплаха.

Старши шеф във " Фич " споделя за изданието, че съгласно него това е и крачка към намаляването на ролята на ОПЕК като независима организация.

" На кого е нужна среща на ОПЕК? " споделя пратеник на диалога, представен от " Гардиън ", чието име не се загатва. Анализатори месеци наред показват терзание, че срещите на ОПЕК+ от ден на ден се трансформират в диалози на Русия и Саудитска Арабия, - най-големите производители в свръхкартела - чиито решения министрите от страните произвозителки подпечатват.

Санкциите против Венецуела и Иран

Свръхпредлагането на пазара към този момент бе лимитирано от решенията на Съединените щати да наложат наказания на Иран и Венецуела. И двете страни са лимитирали дневното си произвеждане със стотици хиляди барели на ден в последните месеци.

На този декор енергийният анализатор в " Реймънд Джеймс " Павел Молчанов споделя, че решението на ОПЕК+ компенсира " всевъзможни терзания за търсенето, които вложителите преживяваха в последните месеци ". Според Молчанов, представен от " Асошиейтед прес ", дейностите им евентуално ще доведат до нараснали цени на петрола, само че има и доста други променливи с изключение на ОПЕК, които може да повлияят - слабият световен напредък (прогнозиран ии от Международната организация за атомна енергия).

Не единствено глобите въздействат. Атаките против танкери край Омрузкия пролив (през който минава една пета от международната търговия) усилват несигурността на пазара, а специалисти се притесняват, че предлагането на нефт може да спадне в допълнение при спор сред Съединени американски щати и Иран, отбелязва АП.

Търсенето обаче също може да отслабне - забавянето на международната стопанска система частично се държи на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай, основало слаби упования за растеж. Вероятността шистовото произвеждане на Съединени американски щати да се усили също тревожи пазара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР