Страните от ЕС трябва да дадат на съпруг/а от един

...
Страните от ЕС трябва да дадат на съпруг/а от един
Коментари Харесай

Представител на европейския съд подкрепя признаването на гей бракове в ЕС

Страните от Европейски Съюз би трябвало да дадат на съпруг/а от един и същи пол правото да живеят и работят във всяка една страна , даже и да не разрешават гей бракове, разяснява старши консултант от висшия съд на Европейски Съюз, оповестява " Ройтерс ".

Съдът на Европейски Съюз към момента се чака да се произнесе по дело , заведено от мъж, на чийто американски брачен партньор е отказано да обитава в родната му страна Румъния. Решението би могло да разшири правното признание на браковете сред лица от еднакъв пол в цяла Европа .

Генералният юрист Мелхиор Уайтлет разяснява, че терминът " съпруг/ брачна половинка " би трябвало да включва сътрудници от същия пол, когато става въпрос за свободата на престояване на жители на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии. Съдиите не са обвързани от гледната точка на генералния юрист, само че са склонни да я следват.

" Въпреки че държавите-членки са свободни да вземат решение за или срещу брак сред лица от един и същи пол, те не могат да попречват свободата на престояване на жители на Европейски Съюз, като отхвърлят да дадат на съпруг/а от същия пол, даже и жител на страна отвън страна от Европейски Съюз ", изяснява Уайтлет в своето мнение.

Румънският мъж, който е подал случая в Съда на Европейски Съюз, се е омъжил за американец през 2010 година в Белгия , където са позволени бракове сред лица от един и същи пол и по-късно е изискал позволение за престояване на брачна половинка си от румънските управляващи.

Румъния е отхвърлила настояването, тъй като румънското законодателство не разрешава браковете сред лица от един и същи пол и не признава такива бракове, които са се случили в чужбина.

Двойката разяснява, че решението е дискриминационно и го оспорва в румънските съдилища. Конституционният съд на Румъния изиска от Съда на Европейски Съюз да дефинира дали брачният партньор, който е от страна отвън Европейски Съюз, би трябвало да бъде считан за брачен партньор , който има право да претендира за право на престояване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР