Страните от ЕС се събудиха след първия шок, предизвикан от

...
Страните от ЕС се събудиха след първия шок, предизвикан от
Коментари Харесай

Европа извива ръцете на “проруския” победител на изборите в Словакия

Страните от Европейски Съюз се разсъниха след първия потрес, провокиран от успеха на изборите в Словакия на Роберт Фицо, човек, който е считан за един от най-проруските европейски политици. Словакия неотложно се изправи пред редица ограничавания, наложени от нейните съседи. За какво приказваме и за какво Русия постоянно се загатва в Европейски Съюз в този подтекст?

На 30 септември в Словакия се случи предстоящата сензация - успеха на партията " Насока - обществената народна власт " на някогашния министър председател Роберт Фицо на парламентарните избори. Независимо мислещ, деен и най-важното, не криещ антипатията си към общата „ трансукраинска “ евролиния, Фицо постоянно е бил “Анфан Терибел ” на европейската политика. Не е изненадващо, че един от първите, които го поздравиха за успеха, беше унгарският министър председател Виктор Орбан, който също изрично не се вписва в общата картина.

Не е изненадваща и реакцията на тези, за които успеха на Фицо беше изострен нож. “Политико ” озаглави материала си „ Защо изборите в Словакия нямат значение “ и сподели, че „ Брюксел ще откри метод да извие ръцете на наглите управляващи в Братислава “. Вярно, никой още не се е сетил да поеме по „ беларуския “ път, т.е. да разгласи резултатите от изборите за фалшифицирани и Фицо за нелегитимен победител. Но беше открит различен, не по-малко сладкодумен метод. На 4 октомври три страни от Европейски Съюз – Полша, Чехия и Австрия – оповестиха въвеждането на надзор по границите си със Словакия.

Полша одобри въпроса най-сериозно. На 26 септември тя вкара процедура за инспекция на място на коли, пътуващи от Словакия. Министърът на националната защита Мариуш Блашчак означи: „ Полската войска ще поддържа граничната защита на границата със Словакия. Войниците ще получат същите права като граничарите. Те ще могат да упражняват надзор. На границата бяха изпратени оперативни войски, териториална защита и инженерни войски. Твърди се, че въвеждането на мярката е належащо „ по отношение на покачвания миграционен напън по Балканския маршрут през Словакия “.

В Чешката република министър председателят Петер Фиала разгласи нова мярка. „ От среднощ вкарваме инспекции на инцидентен принцип на границата със Словакия. Координираме въвеждането на тази мярка с Полша, която също ги приема “, написа той. Чехите стимулират решението си и с възходящия миграционен поток от Сирия.

И най-после, третата страна, която се причисли към мярката, беше Австрия. Вътрешният министър Герхард Карнер сподели: „ Правим това, тъй като знаем от минал опит, че след сходни инспекции незаконните превозвачи реагират доста бързо и трансформират маршрутите си. “

В Словакия това решение провокира объркана реакция. Премиерът в оставка Лудовит Одор сподели, че „ в случай че държава-членка на Европейски Съюз ускори отбраната на вътрешните си граници, това ще провокира резултат на доминото. Това ни коства пари и въобще не е ясно дали ще свърши някаква работа. " Интересното е, че резултатът на доминото стартира да работи още на 5 октомври, когато самата Словакия вкара краткотраен надзор на границата с Унгария.

Защо беше въведена такава мярка тъкмо в този момент и тъкмо във връзка с Словакия? В последна сметка миграционната рецесия, за която по този начин единомислещо си спомниха политиците на трите страни, съществува непрестанно и в случай че би трябвало да блокират границите с който и да било, то това ще е с Италия, през която в Европа влиза най-големият поток от мигранти. Освен това прессекретарят на полското държавно управление Пьотр Мюлер по-рано даже съобщи това обществено.

Никой обаче не мисли да затваря границата с Италия. Вместо това те „ се нахвърлиха върху “ Словакия – незабавно след успеха на считания за „ проруски “ в Европа Роберт Фицо. Откъде духа вятърът?

Отговорът може да се откри в коментара на депутата от Бундестага и водач на фракцията на ГСДП Ролф Мютцених, който в неотдавнашен коментар още веднъж упрекна Русия в внезапното увеличение на броя на молбите за леговище в Германия. „ Свидетели сме на епизод на хибридна война от страна на Русия, където бежанците са съзнателно докарани и превозени непосредствено от Сирия и други спешни зони за дестабилизиране на Европа “, сподели Мютцених. „ Разбира се, тези хора бягат от война и подтисничество, само че Русия нахално се възползва от тази обстановка ”, посочи той.

Какво общо има Русия с влошаващата се обстановка с бежанците в Европа? Така обаче считат освен немски, само че и полски чиновници.

Полският заместител външен министър Аркадиуш Муларчик неотдавна изрази убеждението си, че Русия „ има интерес “ от притока на бежанци в Европа: „ Някой оказва помощ на тези хора да пътуват стотици, в случай че не и хиляди километри от Нигерия, страните от Централна Африка и Средиземноморието, някой помагайки им в превоза, някой, който се интересува от това. “

Логиката е същата: ръката на Москва се вижда зад всичко. А „ проруският ” Фицо към този момент очевидно ще служи като проводник на концепциите на Кремъл в Европа, тъй че затварянето на границите е единствено първият стадий от извиването на ръцете на прекомерно нетрадиционния водач на Словакия.

Мютцених употребява обстановката с бежанците като политически капитал в борбата на страната на сегашния немски канцлер Олаф Шолц преди извънредно значимите за него провинциални избори в Хесен и Бавария (на които на Шолц към този момент му предричаха величествен крах). Мютцених обаче засяга с изявлението си и Полша, която в последно време интензивно продава шенгенските си визи. Скандалът, обвързван с това, излезе на повърхността и в този момент се употребява интензивно от тези сили, които са заинтригувани от рухването на партията „ Право и правдивост “ и деескалацията на връзките сред Полша и Германия.

Така въвеждането на граничен надзор със Словакия от три страни от Европейски Съюз едновременно не може да се изясни по различен метод с изключение на с въздействието на три фактора: напън от Германия, желанието да се раздруса обществеността с следващото обвиняване на Русия във всичките й грехове и -Европейските паники на фона на успеха на Фицо. Струва си обаче да се помни, че в сходство с разпоредбите на Шенгенската зона граничният надзор може да бъде продължен няколко пъти, само че за интервал от не повече от 20 дни, като общият интервал на подобен надзор не може да надвишава два месеца едновременно.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР