Страните членки (Съветът) на ЕС приеха днес 12-ия пакет санкции

...
Страните членки (Съветът) на ЕС приеха днес 12-ия пакет санкции
Коментари Харесай

ЕС забрани вноса и търговията с руски диаманти

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз одобриха през днешния ден 12-ия пакет наказания против Русия поради войната в Украйна.

Става дума за стопански и самостоятелни ограничаващи ограничения. Те са нацелени против секторите с висока стойност на съветската стопанска система и затрудняват още повече заобикалянето на наложените до момента наказания. Така разяснява решението висшият ппедставител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.
Диаманти
Европейски Съюз постанова възбрана за директни или непреки импорт, закупуване или трансфер на диаманти от Русия. Забраната важи за диаманти с генезис Русия, изнесени оттова, преминаващи през нея и за съветски диаманти, в случай че са обработени в трети страни.

Пряката възбрана важи за неиндустриалните естествени и синтетични диаманти, както и за диамантената бижутерия, считано от 1 януари 2024 година

Ще има последователно налагане на непряка възбрана за импорт на съветски диаманти, когато те са обработени (рязани или шлифовани) в трети страни, в това число инкрустирани в бижута диаманти с генезис Русия. Постепенната възбрана стартира от 1 март 2024 година и би трябвало да бъде приключена до 1 септември същата година. Поетапните дейности са оправдани от нуждата да бъде открит механизъм за следене, който да разреши ограничения за дейно използване и който минимизира сривовете на европейския пазар.

Забраната на съветските диаманти е част от напъните на Г-7, целящи да лишат Русия от значим източник на доходи.
Специална уговорка „ Не и за Русия “
Днешното решение изисква от европейските експортьори да не разрешават в подписаните контракти реекспорта за Русия и за потребление в Русия най-много на чувствителни артикули и технологии, когато те биват продавани, доставяни, трансферирани или изнасяне за трета страна. Такива контракти няма да се изискват за трети страни сътрудници.

Клаузата включва неразрешени предмети, употребявани на съветските военни системи, открити на бойните полета в Украйна или сериозно значими за създаването, производството или потреблението на тези военни системи, както и артикули от сферата на авиацията и оръжията.
Контрол на вноса и износа и ограничавания
Съветът прибавя 29 сдружения към листата на тези, които директно поддържат съветския боен и промишлен комплекс във войната против Украйна. Те ще подлежат на по-строги ограничавания за експорт, които ще обиден артикули и технологии с двойно предопределение, както и такива, които биха могли да подкрепят усилването на секторите на защитата и сигурността на Русия. Някои от тези 29 сдружения са от трети страни и са забъркани в заобикаляне на комерсиалните наказания. Други са съветски и вземат участие в създаването, производството и доставката на електронни съставки за съветския боен и промишлен комплекс.

Разширява се описът на подлежащи на ограничаващи ограничения предмети, които биха могли да подкрепят софтуерното подсилване на съветските браншове на защитата и сигурността. Сред тях са химикали, литиеви акумулатори, термостати, мотори за непрекъснат ток и електрически серводвигатели за дронове, както и машинни принадлежности и елементи.

Европейски Съюз постанова и нови ограничавания върху вноса на артикули, носещи обилни облаги на Русия и надлежно позволяващи тя да продължи войната в Украйна. Такива са чугунът, високовъглеродният манганов чугун, медните и алуминиевите жици, фолиото, тръбите на обща стойност 2,2 милиарда евро годишно.

Въвежда се възбрана за импорт на полутечен пропан с 12-месечен временен интервал.

Същевременно Съветът реши да вкара някои изключения за рестриктивните мерки за импорт, засягащи движимости за персонално прилагане. Това са персонални хигиенични такъми и облекла, носени от пътуващите или съдържащи се в техния багаж. Това се отнася и за коли с дипломатическа регистрация – те ще могат да влизат в Европейски Съюз.

С цел улеснение влизането в Европейски Съюз на европейски жители, живеещи в Русия, страните членки могат да разрешат и влизането на техните коли, в случай че бъде обезпечено, че те не подлежат на продажба и се употребяват прецизно за персонални цели.
Прилагане и ограничения против заобикалянето на глобите
Забраната за прекосяване, която сега важи за артикули и технологии с двойно предопределение, изнесени от Европейски Съюз към трети страни през територията на Русия, се уголемява и ще включва предмети, които се употребяват на бойното поле.

За задачата съветски жители към този момент няма да могат да имат, управляват или заемат какъвто и да било пост в управителните органи на юридическите лица, сдруженията или институциите, предоставящи криптопортфейл и счетоводни услуги на лица от Русия и хора, живеещи там.

Съществуващата сега възбрана за даването на услуги ще включва и даването на програмен продукт за ръководството на предприятия и за индустриални дизайн и произвеждане.

Европейски Съюз вкарва отговорности за съобщение при транкфера на пари отвън Европейски Съюз от което и да е основано в Съюза сдружение, притежавано или следено от основано в Русия такова. Същото важи за сдружения, следени или притежавани от съветски жители или живеещи в Русия физически лица.
Прилагане на ценовия таван на петрола
Съветът вкарва по-строги правила за съблюдаване на тавана на цената на петрола и битката със заобикалянето на глобите. Механизъм за засилено шерване на информация ще разреши по-добро идентифициране на плавателни съдове и сдружения, практикуващи измами като трансфер от един на различен транспортен съд, употребявани за прикриване на произхода или предназначението на товара, до момента в който транспортират съветски недопечен нефт или съветски петролни артикули.
Желязо и стомана
Швейцария е добавена в листата на страните сътрудници, прилагащи редица ограничаващи ограничения за вноса на желязо и стомана от Русия и система от ограничения за надзор на вноса, значително сходни на тези в Европейски Съюз.

В същото време се удължава интервалът на последователно понижаване на вноса на характерни стоманени произведения.
Санкционирани лица
Освен стопански наказания Съветът реши да включи в листата забележителен брой физически лица и сдружения.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР