Страните членки на Европейския съюз одобриха финално Закона за пазарите

...
Страните членки на Европейския съюз одобриха финално Закона за пазарите
Коментари Харесай

Първият в света всеобхватен крипто закон получи финално „да“ в ЕС

Страните членки на Европейския съюз утвърдиха финално Закона за пазарите на криптовалути, прочут като MiCA и представляващ първият в света повсеместен набор от правила за контролиране на този вид активи. Регламентът мина последното си законодателно затруднение с единомислещото утвърждение на европейските финансови министри, а с хода си Блокът тласка и страни като Англия и Съединени американски щати да наваксат изоставането си.

Членовете на Съвета по стопански и финансови въпроси (EcoFin) на Европейски Съюз одобриха MiCA без възражения на съвещание във вторник. На срещата през днешния ден бяха дефинитивно утвърждение разпоредбите, които към този момент бяха съгласувани от Европейския парламент през април.

Регулирането на криптовалутите стана изключително необходимо след срутва на криптоборсата FTX. „ Неотдавнашните събития потвърдиха незабавната нужда от налагане на правила, които ще защитят по-добре европейците, вложили в тези активи, и ще предотвратят злоупотребата с криптоиндустрията за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма “, съобщи Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция, която ръководи съвещанието.

MiCA, който основава обединен метод към криптовалутите в целия европейски блок, бе признат от Екологичен потенциал предишния месец в Страсбург, а с днешното „ да “ от страна на финансовите министри регламентът е напът да се трансформира в закон това лято, когато ще бъде вписан в формалния вестник на Европейски Съюз. След това има интервал, в който локалните регулатори ще би трябвало да транспонират наредбите.

Очаква се законодателството да проработи от 2024 година Някои правила по отношение на постоянните монети ще бъдат въведени в границите на една година, само че за други ще са нужни към 18 месеца.

Какво планува MiCa:
Новите правила изискват компаниите, които желаят да емитират, търгуват и съхраняват криптоактиви, токенизирани активи и постоянни монети в блока от 27 страни, да получат специфичен лиценз за това. Министрите започнаха и стъпки за битка с укриването на налози и потреблението на прехвърляния на криптоактиви за изпиране на пари, като направиха преводите по-лесни за следене.Те реализираха единодушие по условието от януари 2026 година доставчиците на услуги да получават имената на подателите и получателите в криптоактиви, без значение от превежданата сума.Постигнато бе и единодушие за изменение на разпоредбите за това по какъв начин страните членки си сътрудничат в региона на данъчното облагане, тъй че да обзет преводите с криптоактиви, както и за продан на информация по отношение на предварителните данъчни мнения за най-богатите лица.
Индустрията твърди, че желае сигурност в регулирането, като оказва напън върху страните да копират разпоредбите на Европейски Съюз, а върху регулаторните органи – да изработят световни правила за трансгранична активност.

Англия очерта поетапен метод, с акцент първо върху постоянните монети и концепция по-късно да го разшири в посока криптоактиви, само че няма корав график. Съединени американски щати са се концентрирали върху потреблението на съществуващите правила за скъпи бумаги, до момента в който решат дали да вкарат нови самостоятелни правила, както и кой ще ги ползва.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР