Страните членки на ЕС трябва да заемат мястото си на

...
Страните членки на ЕС трябва да заемат мястото си на
Коментари Харесай

Страните от ЕС трябва да побързат с поръчките за 155-милиметрови снаряди

Страните членки на Европейски Съюз би трябвало да заемат мястото си на опашката за поръчки на 155-милиметрови снаряди за Украйна и за националните си ресурси в точния момент. Търсенето е огромно и единствено по този начин страните ще могат да си подсигуряват доставките за 2025 и 2026 година

Това съобщи в Европейския парламент в Брюксел Иржи Шедиви – изпълнителният директор на Европейската организация по защита (ЕАО). Той приказва пред Подкомисията по сигурност и защита. Шедиви осведоми евродепутатите за актуализацията на Плана за насърчаване на боеспособностите и за годишния съгласуван обзор на защитата.

Той предизвести страните, че в случай че не побързат, може да се стигне до закъснение на доставките.

Поръчките са по така наречен писта 2 от утвърждения през март 2023 година пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда евро. Става дума за 1 милиард евро за възобновяване на разноски за взаимни поръчки на 155-милиметрови снаряди. В плана вземат участие 24 страни членки на Европейски Съюз и Норвегия. България е измежду едвам трите страни от Европейски Съюз, които не вземат участие. Другите две са Дания, включила се към ЕЕАО едвам предходната година, и Ирландия, която не членува в НАТО.

Досега са подписани над 30 контракта, обхващащи всички типове муниции, сподели Иржи Шедиви. Това, от своя страна, води до 60 рамкови контракта, позволяващи на страните членки да подсигуряват поръчки за Украйна и да запълнят своите ресурси.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР