Страните членки на ЕС ще могат да получат тази година

...
Страните членки на ЕС ще могат да получат тази година
Коментари Харесай

ЕС дава €3,5 млрд. на страните, приели украински бежанци

Страните членки на Европейски Съюз ще могат да получат тази година спомагателни 3,5 милиарда евро за подкрепяне на бежанците от Украйна.

Това планува законодателен акт, утвърден през днешния ден от Съвета на Европейски Съюз. Гой е за подкрепяне на бежанците от Украйна вследствие на съветската експанзия.

Актът вкарва промени за увеличение на предварителното финансиране по самодейността за поддръжка на възобновяване в интерес на доближаването и териториите на Европа. Това е REACT-EU (Помощ за възобновяване в интерес на доближаването и териториите на Европа) – една от най-важните стратегии след пандемията, за подсилване на фондовете на политиката на доближаване и Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ).

Предварителното финансиране, което ще бъде изплатено през 2022 година по линия на REACT-EU, ще бъде увеличено от 11% на 15% за всички страни членки и от 11% на 45% за страните от Европейски Съюз, в които бежанците от Украйна са били над 1% от популацията им в края на първия месец след съветското настъпление. Към втората група спада и България.

Освен това се вкарва опцията за индивидуален разход на човек за опростяване на активизирането на фондовете. Това разрешава да се отговори по-ефективно на главните потребности на разселените лица от Украйна и да им се даде съществена помощ.

Приетите промени би трябвало да облекчат тежестта върху обществените бюджети на страните членки, с цел да могат те по-добре да ръководят притока на бежанци.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР