Страната все пак загуби две позиции Светлин Желев преди 7

...
Страната все пак загуби две позиции Светлин Желев преди 7
Коментари Харесай

Русия се задържа в топ 10 по продажби на смартфони през 2022 година

Страната въпреки всичко загуби две позиции

Светлин Желев преди 7 секунди 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиЕмил Василев - 9:00 | 03.03.2023

Топ 10 на най-надеждните японски спортни коли

IT НовиниДаниел Десподов - 15:18 | 03.03.2023

Измислиха по какъв начин да накарат ChatGPT да измисля нови способи за крадене на коли и за подготвяне на метамфетамин

АвтомобилиИван Давидов - 11:03 | 01.03.2023

Най-странните автомобилни интериори в историята

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Въпреки сложната икономическа обстановка и пречките в търговията с електроника, Русия остава в топ 10 на най-големите пазари на смарт телефони в света през 2022 година Според „ Известия “ страната е изгубила две позиции, като е паднала от шесто на осмо място. Според специалисти пазарът към този момент се възвръща с помощта на експанзията на китайските снабдители и паралелния импорт. Ето за какво евентуално ще бъде допустимо да се възвърнат изгубените позиции през 2023 година.

Според статистиката на GS Group през 2022 година в Русия ще се продават 2,3% от създадените в света смарт телефони, което подрежда страната на осмо място по този индикатор. Лидери остават Китай (24,1%), Индия (12,7%) и Съединени американски щати (11,9%), Бразилия и Индонезия (по 3,1%). Страната изостава и от Япония (2,5%) и Мексико (2,8%). През 2021 година страната се подрежда на шесто място. Известно е, че от 2015 година до началото на 2022 година пазарът на смарт телефони в страната е повишен с една трета, макар забележителното нарастване на обменния курс на $, а делът на Русия на международния пазар на смарт телефони се е нараснал от 1,8% на 2,6%. Въпреки че Русия изостава от пазарите на някои страни във връзка с някои фактори на търсенето, статистиката е видимо повлияна от високото равнище на развиване на цифровата стопанска система, заради което търсенето на смарт телефони остава много високо.

Спадът на пазарния дял през предходната година се дължи на прекратяването на формалните доставки на смарт телефони за Русия от някои известни марки като Samsung и Apple, а китайските марки не съумяха незабавно да запълнят нишата на напусналите производители. Освен това през второто тримесечие на предходната година жителите на Русия понижиха разноските си за артикули, като се изключи тези от първа нужда. Това обаче докара до забавено търсене, което оказа помощ на пазарния дял на смарт телефоните в страната да нарасне до 3,1% през третото тримесечие и 2,9% през четвъртото тримесечие. Очаква се през тази година Русия да си възвърне шестото място и през идващите години да има дял от най-малко 2,5%.

Пресслужбите на комерсиалните вериги оповестяват за възобновяване на интереса към смарт телефоните – броят на посетителите на онлайн магазините и трафикът във физическите обекти се усилват, а конкуренцията на китайските марки оказва позитивно въздействие върху броя на промоциите и пониженията.

Експертите от сектора удостоверяват тази наклонност

Според някои от тях вътрешният пазар може да остане на миналогодишното равнище, само че международният пазар ще се свие. Както е известно, през 2022 година продажбите на смарт телефони в международен мащаб понижиха, а спадът евентуално ще продължи и през тази година. Във всеки случай пикът на спада на търсенето в Русия настъпи през второто тримесечие на предходната година, а през третото и четвъртото тримесечие представителите на комерсиалните вериги записват възобновяване на интереса към джаджите и съответният вектор би трябвало да продължи и в бъдеще.

Според ръководителя на TelecomDaily Денис Кусков Русия е най-големият покупател на смарт телефони в Европа, макар глобите и проблемите с логистиката. Според него продажбите през 2023 година могат да бъдат по-добри, в сравнение с в предишното. Това значи, че един от най-големите пазари на смарт телефони в света ще бъде измежду първите, които ще получат нови артикули, отстъпките и промоциите ще продължат и даже не е изключено завръщането на напуснали марки. Засега обаче компании като Apple единствено постановат спомагателни ограничавания върху функционалността на смарт телефоните си в страната.

 

 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР