Страната в важен търговски партньор на България © Цветелина Николаева

...
Страната в важен търговски партньор на България © Цветелина Николаева
Коментари Харесай

МВФ: Турската икономика има опасност да прегрее

Страната в значим търговски сътрудник на България

© Цветелина Николаева Още по тематиката
Собственикът на " Стандард профил " ще става обществено сдружение

Турският фонд Actera възнамерява IPO на компанията си за автомобилни съставни елементи
20 фев 2018
Турция регистрира 11% растеж сред юли и септември

Това ускори упованията скоро да бъдат нараснали лихвите
11 дек 2017
Износът се форсира през октомври

Продажбите на артикули към страни отвън Европейски Съюз порастват с 22.5%
11 дек 2017 Международният валутен фонд (МВФ) предизвести за заплахата от прегряване на турската стопанска система. Като причина за това организацията показва бързото възобновяване през предходната година след забавянето през 2016 година Сигналите за прегряване на стопанската система на южната ни съседка са прекомерно огромната разлика сред действителния и евентуални напредък, по-висока инфлация, която е над задачите, и по-голям недостиг по настоящата сметка.

Трябва ли изстудяване

Според МВФ стопанската система се нуждае от подсилване, като специалистите от организацията предлагат да бъде въведено в допълнение парично и фискално стягане. " Макропруденциалните политики (които да понижат рисковете - бел. ред) би трябвало да бъдат напълно фокусирани в запазването на финансовата непоклатимост и съответни буфери. Целенасоченото използване на структурни промени ще поддържа растежа ", написа в мнението.

От данните на МВФ излиза наяве, че през 2017 година икономическият растеж в страната е надминал евентуалния, достигайки 7%. " В резултат на това има и признаци за обвързван дисбаланс ".

Данните на МВФ сочат, че инфлацията е над плануваните равнища и ще остане по този начин, в случай че не бъдат подхванати ограничения. Първопричина за това е обезценяването на турската лира, почнало още в края на 2016 година От организацията плануват двуцифрената цел на инфлацията да се задържи и до края на годината. През януари инфлацията е достигнала 10.35% по отношение на 10.13% за януари 2017 година

МВФ предизвестява, че дефицитът по настоящата сметка най-вероятно ще се задържи над 5% от Брутният вътрешен продукт и през тази година. Според специалистите продължаващото увеличение на вътрешното търсене и по-високите цени на петрола се чака да доведат до по-нататъшно нарастване на недостига.

Как това визира България

Турция остава най-големият търговски сътрудник на България отвън Европейския съюз (ЕС). Стойността на продадените български артикули за 2017 година в южната съседка е над 4 милиарда лева Спрямо 2016 година е маркиран растеж от 10%. С максимален дял е продажбата на чугун, желязо и стомана, на минерални горива и масла, както и на мед и производни артикули.

Анкара е и вторият максимален сътрудник на България отвън Европейски Съюз във връзка с вноса с продадени турски артикули за над 3.7 милиарда лева, което е с над 600 млн. лева над вноса за 2016 година Най-търгувани не престават да бъдат рудите, вносът на растения, зеленчуци и житни култури също продължава да пораства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР