Страната ни отново е на първо място в света по

...
Страната ни отново е на първо място в света по
Коментари Харесай

България отново на първо място по добив на лавандулово масло

Страната ни още веднъж е преди всичко в света по произвеждане на лавандулово масло. Тазгодишният рандеман на маслото е рекорден - над 300 тона.

Според производители огромният растеж на добива на лавандулово масло се дължи на положителните климатични условия през сезона. Рекордното количество от етеричното масло се дължало и на това, че през последните години насажденията доста са се нараснали в другите краища на страната. През тази година реколтата е най-силна в региона на Добрич и Розовата котловина, заяви Българска национална телевизия.

По думите на ръководителя на асоциацията на етерично-маслените култури у нас Зара Клисурова рекордният рандеман на лавандулово масло може да се дължи и на това, че огромна част от земеделците почнали да отглеждат лавандула, тъй като изкупната цена на пшеницата била доста ниска. За разлика сега на непознатия пазар цената на лавандуловото масло варира сред 70 и 90 евро за кг.

 България надмина Франция в производството на лавандула
България надмина Франция в производството на лавандула

Страната ни е номер 1 производител в света

Според производителя на етеричното масло Стефан Кожин от ден на ден предприятия стартират да употребяват маслото за изработката на краен артикул. Силен бил и износът към Китай. Освен Китай засилен интерес към българското масло имало и от Германия, Испания и Турция.

Очаква се жътвата на цветята тази година да завърши до две седмици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР