Страната ни още не е взела решение за продажба на

...
Страната ни още не е взела решение за продажба на
Коментари Харесай

Радослав Рибарски: Няма решение за продажба на реакторите за Белене, дадена е само зелена светлина за преговори с Украйна

Страната ни още не е взела решение за продажба на реакторите на АЕЦ „ Белене ”. Засега единствено е дадена „ зелена светлина ” на министъра на енергетиката да договаря с Украйна за тази продажба, тъй като в сегашната обстановка довършването на плана е невероятно. Това съобщи депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски пред Нова телевизия.

„ Много бяха обсъжданите разновидности през годините за реализация на този план, все още не виждаме по какъв начин той може да бъде завършен ”, сподели Рибарски. „ Оборудването е съветско и в предишното имаше опит да не бъде купено, само че арбитражът ни задължи ”, изясни депутатът.

Миналата седмица Народното събрание гласоподава решение да се задейства процедура за продажбата на реакторите за АЕЦ " Белене " и разпореди на министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването за втора атомна централа у нас. Решението беше признато със 155 гласа „ за “ и 57 „ срещу “. В същия ден от Европейската комисия обявиха, че е допустимо Украйна да употребява средства от Европейски Съюз, с цел да купи от България нуклеарните реактори за АЕЦ " Белене ". Според гласуваното от нашия парламент решение договарянията би трябвало да стартират в период от 60 дни от влизането му в действие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР