Страната ни е на прага на Националния празник. На 3

...
Страната ни е на прага на Националния празник. На 3
Коментари Харесай

Опълченските знамена: Светините, които пазят героизма на българина

Страната ни е на прага на Националния празник. На 3 март честваме 140 години от Освобождението. Знаково място за този ден е връх Шипка, където стават историческите кървави сражения.

Българските флагове от Опълчението се намират във Военноисторическия музей в София. За тях пред екипа на Novini.bg описа Мариета Станева.

Съхраняването на светините изисква доста строги ограничения на консервация и реституция. Температурно-влажостният режим в помещението е от основно значение. Знамената се пазят в особено фондохранилище при мокрота 50-55% без приток на дневна светлина.

В музея се намира и фамозното Самарско знаме, което постоянно буди огромен интерес. Самарското знаме е публично връчено на Българското опълчение и е поверено на Трета опълченска тайфа.

„ За генерации българи то от дълго време към този момент се е трансформирало в знак на независимост “, описа експертът.



Снимка: Novini.bg

По думите й светинята е направена с желанието да бъде връчена като подарък за въстаниците от Априлската епопея през 1876 година. Но бързото потушаване на въстанието попречват това да се случи.

„ На опълченските дружини са дарени още флагове, които остават по-малко известни “, уточни още Мариета Станева.

Макар и направени в Москва тези флагове носят българските национални знаци – коронован изправен лъв и цветове бяло, зелено и алено.

Интересна е историята на знамето на Четвърта опълченска тайфа. Тя получава светинята от Априлското въстание. Всъщност това е основното знаме на Първия революционен окръг. Ушито е от женското сдружение в Горна Оряховица и е предопределено за четата на Иван Семерджиев и Георги Измирлиев – Македончето.



Снимки: Novini.bg

„ Но след залавянето на воеводите то е взето от турците и е отнесено в конака. С приближаването на отряда на ген. Гурко към Търново турските управляващи се изтеглят в посока Малък Чифлик. Гражданите нахлуват в конака и намират знамето. И когато влиза ген. Гурко в града, те му го сервират с молба да бъде връчено на една от дружините “, описа Мариета Станева.

По думите й това е единственото знаме, шито в България, което взима действително присъединяване в боевете. То се развява над редовете на дружината в епичната отбрана при боевете на връх Шипка.

В музея посетителите могат да видят най-разнообразни експонати, отдадени на на боевете при Шипка. Освен изложените истински флагове, изложени са още костюми, оръжия и картини, пресъздаващи подиуми от епичните събития.

Вижте историята на българските опълченски флагове, разказани от Мариета Станева от Националния военноисторически музей, във видеото по-късно тук.

По материала работиха Галя Георгиева и Веселина Спасова
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР