Страната има нужда от парламент и излъчено в диалог правителство,

...
Страната има нужда от парламент и излъчено в диалог правителство,
Коментари Харесай

АИКБ: Първо е диалогът, правителството - след това

Страната има потребност от парламент и излъчено в разговор държавно управление, а не от нови избори. Това прикани в послание Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) във връзка идното привикване на 46-тото Народно заседание. Припомняме, че президентът Румен Радев съобщи в петък, че ще свика Народното събрание с декрет на 21 юли от 09.00 часа.

В позицията си, публикувана до медиите от АИКБ молят първо да се организира открит диалог  по цели и политики, а по-късно да се премине към конструирането на бъдещото държавно управление. Според АИКБ страната има потребност от парламент и излъчено в разговор държавно управление, а не от нови избори, тъй като нов избор надали ще създаде кардинално друга конструкция в Народното събрание.

В демократичните страни ръководството се избира от Суверена. В модерните страни държавните управления водят „ тристранен разговор “ с работодателите и синдикатите, наричани дружно „ обществени сътрудници “ по всички значими за обществото въпроси, изключително за тези касаещи стандарта на живота. Такъв е и европейският модел на демократично устройство, обществено партньорство и индустриални връзки, написа в обръщението на АИКБ.

„ В нашата страна на последните (а и предпоследните) избори, Суверенът избра смяната.  Управляващата до момента коалиция получи доста по-малко от половината подадени на изборите гласове. В същото време Суверенът не припозна нито една партия, на която да довери осъществяването на смяната.  Нещо повече! Като вземем поради присъединяване в изборите, никоя партия не получи даже 10% поддръжка от имащите право на глас. Суверенът разпореди смяната да се извърши с обединените старания на няколко партии ”, означават от Асоциацията.

Според АИКБ последните събития явно постановат разговор за реализиране на единодушие и образуване на болшинство от определените в Народното събрание за осъществяване на смяната, за дълбоки промени в редица браншове и единодушие за неотложни решения в Народното събрание за антикризисни ограничения и актуализация на бюджета, за ръководство на средствата от европейските стратегии и бюджета за 2022 година

„ И на основата на постигнатото в разговор единодушие, парламентарно болшинство да дефинира изпълнителите/формира държавното управление. Страната има потребност от парламент и излъчено в разговор държавно управление, а не от нови избори. Нов национален избор надали ще създаде кардинално друга конструкция в Народното събрание. Мнозинството българи желаят смяна на модела на ръководство и това проличава от двата вота. България не би трябвало да губи повече сериозно скъпо време в миг, в който Европа потегля бързо да се възвръща и уверено да обновява стопанската система си. “, означават от бизнес организацията.

АИКБ приканва за открит разговор първо по целите и политиките, а по-късно по персоналния състав на бъдещото държавно управление, което да ги осъществя. Призоваваме за обединително изпитание от всички показани в Народното събрание партии и депутати като подсещаме, че и ролята на съпротива е почтена, когато аргументирано подлага на критика, само че не минира ръководството на страната.

За АИКБ приоритет на целите е положителната и постоянна бизнес среда и условия за развиване на предприемачеството, значимо е запазването на добре работещия данъчен модел, продължение на промените в образованието, ускорение на подготовката ни за встъпване в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Шенген и Еврозоната. Не като самоцел, а като реализирани стандарти, показват още от работодателската организация.

От организацията смятат за притеснителна неналичието на единодушие измежду политическите сили по целите, изключително в региона на правосъдната промяна, правната сигурност, отбраната на собствеността. Според организацията липсва споделена визия за промени в бранш " енергетика и климат ", както и единодушие по съществени аспекти на пенсионната система, като актуализацията на пенсиите и връзката им с осигурителния принос.

„ Демокрацията изисква обществен разговор за реализиране на единодушие за политиките в името на по-добър живот за всеки жител. Настояваме за подобен разговор и за такова единодушие. “, декларират от АИКБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР