Страната е последната от развиващите се, която все още има

...
Страната е последната от развиващите се, която все още има
Коментари Харесай

Редица бизнеси в Китай са станали жертва на локдауните

Страната е последната от разрастващите се, която към момента има усложнения със оправянето с ковид. Бизнесите, които имат пряк контакт с клиенти, са изправени пред съществени компликации. Икономиката на Китай се чака да нарасне с към 3% тази година, пропускайки задачата от към 5.5%.
Китай е страната, която прилагаше най-строги ограничения против разпространяването на ковид-19. Пекин одобри по този начин наречената политика за нулев коронавирус, при която един случай на заболяването води до цялостно затваряне на всички контактни лица, без значение дали те са имали директен контакт, или просто живеят в един блок.

Строгостта на тези ограничения докара до спорни резултати. От една страна, вирусът беше бързо стеснен на локално равнище. Въпреки това обаче Китай е последната страна от развития свят, която продължава борбата си с подлия вирус и до през днешния ден. От друга страна, ограниченията доведоха до голямо икономическо закъснение.
Реклама
Икономиката на Китай се чака да нарасне с към 3% тази година, пропускайки задачата от 5.5%. Икономическите данни за октомври са под понижените към този момент упования. Инфлацията се забави, новото кредитиране понижава, а спадът на пазара на парцели се задълбочава. Продажбите на дребно паднаха за първи път след блокирането на Шанхай, което се случи в интервала април-май.

Всичко това би било търпимо, само че някои от най-тежките огнища на заболяването се разрастват сега. Тъй като коронавирус обстановката се утежнява, е малко евентуално стопанската система на Китай да премине на по-висока предавка в близко бъдеще. JPMorgan пресметна по-рано този месец, че в градовете с повече от 10 нови случая на пандемичния вирус живеят 780 млн. души и създават 62.2% от Брутният вътрешен продукт.

Степента на имунизиране и реваксинация остава относително ниска, изключително измежду уязвимите групи от популацията като възрастните хора. Това кара управляващите да са внимателни по отношение на облекчаването, преди популацията да е по-добре квалифицирано.
Бизнес скептицизъм
Това е и повода огромен брой притежатели на бизнеси в страната да не са обхванати от оптимизма, който се усеща на пазарите. Този месец Китай разгласи 20 нови стъпки, които облекчиха строгите антиковид политики.
Реклама
Това докара до растеж в китайските акции, облигации и валутата. Освен това необятен набор от активи от Азия до Европа и Латинска Америка се покачиха. Ако Китай се свърже още веднъж със света през идната година, стопанската система му ще се възвърне от най-рязкото си закъснение от десетилетия, а с това и вероятностите за световна криза през 2023 година също може да избледнеят.

Комбинацията от към момента вилнеещи огнища на заболяването и страха, който трайно се е настанил у китайските жители, водят до съществени терзания за бизнесмените. Много компании, изключително тези, чийто бизнес е непосредствено обвързван с обслужване на клиенти, се опасяват, че може да не оцелеят до идната година.

" Най-важното ще бъде да забележим през февруари и март кой в действителност е съумял да оцелее през зимата ", сподели основаният в Шанхай американски бизнесмен Камдън Хауге, която има кафене, бар, няколко павилиона за матча и компания за събития в града.

Двадесет и петте милиона поданици на Шанхай са мощно обезпокоени от двумесечното затваряне в домовете им при започване на тази година, постоянно без достъп до съществени артикули и услуги, ще продължат да заобикалят претъпканите места за дълго време, без значение от разпоредбите. " Хората няма да натиснат едно копче и да се върнат към метода, по който животът е бил преди ", сподели Хауге.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР