Страхотно е, когато се опитваме да ограничим приема на рафинирана

...
Страхотно е, когато се опитваме да ограничим приема на рафинирана
Коментари Харесай

Здравословните навици, които могат да се окажат вредни

Страхотно е, когато се опитваме да ограничим приема на рафинирана захар. Това може да се случи по разнообразни способи, единият от които за мнозина, е прекосяването към така наречен диетични питиета. Да, това може и да намира своята логичност в устрема ни да свалим килограми по този метод, само че скорошно изследване, извършено в Америка, демонстрира, че постоянният банкет на питиета с подсладители усилва тройно риска от инсулт или развиване на деменция.

 Здравословните привички, които могат да се окажат нездравословни pixabay

Или по различен метод казано- Докладът на учените от Бостънския университет, разкрива, че напитките с подсладители носят повече опасности за здравето ни от своите събратя, съдържащи захар. А и логиката с диетата не е напълно обоснована, защото предходни изследвания разкриха, че въпреки в началото да оказват помощ при свалянето на килограми, в следствие диетичните питиета карат тялото да търси захар и натрупа килограми.

 Здравословните привички, които могат да се окажат нездравословни pixabay

И в случай че това към момента не ви е убедило, че диетичните питиета са по-скоро вредни- в списание Diabetes е оповестена публикация, в която се преглеждат зрели хора, които всекидневно пият такива. Талията им нараства 5 пъти повече в границите на 10 години спрямо техни връстници, които не използват такива питиета.

Хубвата вест е, че разновидности постоянно има. Ако сте пристрастени към подсладените газирани напирки, започнете да ги заменяте с газирана вода с резенче лимон или портокал за усет.

Друг страховит табиет, който сме развили е приемът на витамини.

7 от 10 души, обаче, одобряват витамините заран, без да си дават сметка, че избрани храни и питиета, които също одобряваме заран, могат да попречат на усвояването на витамините. Така да вземем за пример, горещата овесената каша може да понижи усвояването на желязо от витамините, които сме изпили, 3 пъти. Полифенолите, които се съдържат в кафето и чая могат да попречат на усвояването на други скъпи минерали като цинк, магнезии и калции.

7/10 души одобряват витамините си заран

Тук решението, съгласно нутрициологът Dr Sarah Brewer, е да одобряваме витамините директно след хранене, когато процесите в стомаха към този момент са активизирани и стомашната киселина ще помогне да ги обработим. Всъщност, даже единствено няколко хапки преди да изпием дозата винамини за деня, ще засилват тези процеси.

О, и приемайте витамините си единствено с вода. Трябва да изчакаме най-малко 2 часа преди да пием кафе, чай или други обичани питиета.

Изчакайте най-малко 2 часа преди да пиете кафе

И нещо, което може би всеки знае, само че е хубаво да си подсещаме от време на време- не следвайте всевъзможните наставления по какъв начин да се храним, без да се уверите, че са подобаващи тъкмо за вас.

Така например- може би сте чували препоръките на експерти в последните години, отдадени на пълнозърнестите храни. Те са несъмнено потребни, само че в случай че провокират отичане на корема и формиране на газове, може би страдате от синдром на раздразнените вътрешности и би трябвало да ги замените с подобаващи за вас храни, които елементарно да усвоява тялото ви.

 Здравословните привички, които могат да се окажат нездравословни pixabay

Както при сляпото следване на хранителни препоръки, по този начин в непрекъснатата отбрана от UV радиация може да прекалим. Не, не споделям да спрете да слагате слънцезащитен крем... а да не забравяте да си набавяте витамин Д. Съвсем скоро в " По стъпките на хубостта " приказваха за това, че от време на време неналичието му води до развиване на меланхолия.

 Здравословните привички, които могат да се окажат нездравословни pixabay

Липсата на витамин D води до развиване на меланхолия

От една страна, учените към този момент 20 години вникват в зависимостта сред излагането на слънце и рака на кожата, което бе последвано и от препоръки да използваме кремове и лосиони със предпазен фактор, с цел да се предпазим от увреждащата мощ на UV лъчите.

От друга страна обаче, през днешния ден страдаме от извънреден дефицит на витамин D. Това се случва, тъй като телата ни разчитат в 90% на слънцето, с цел да си набират този витамин, който е в основата на здравите кости и мощната имунна сиистема. Все повече доказателства се натрупат и в посока какъв брой потребен е витамин Д за сърцето.

Какво да вършим тогава? Кожният доктор Johanna Ward поучава да одобряваме витамин Д като добавка за тялото ни.

Дали има още " здравословни " неточности, които позволяваме? Според нутрициологът Rob Hobson, да. Една такава неточност е да решим да сменяем положителната остаряла захар с мед, тъй като имаме вяра, че това е здравословният избор.

" Независимо, че е естествен подсладител, медът въпреки всичко съдържа 17 грама захар в една чаена лъжица, което е 2но повече от задравословната рекомендация, която е 6гр дневно ". Да, съгласни сме, че в меда има скъпи минерали като желязо, само че, както отбелязва Хобсън, би трябвало да изядем най-малко 123 лъжици мед, с цел да си набавим малко желязо.

Всичко, което казахме до тук важи и за другите разновидности сиропи- те са доста по-концентрирани от захарта, тъй че прекаляването и с тях ще докара до неприятни резултати, измежду които и трупането на непотребни килограми. Така, че, приятели- не е толкоз значимо на кой подсладител ще се спрете, колкото какво количество употребявате.

Важен е не толкоз типа подсладител, колкото количеството

И на последно място днес- като неточност, която позволяваме, вярвайки, че вършим положително на себе си, слагам моят обичан сън.

Да, телата ни имат потребност от сън, с цел да се възстановят, само че спането повече от 10 часа се оказва също толкоз нездравословно, колкото недоспиването. Учените от Американската академия по съня разкриват, че рискът от развиване на заболяване на сърдечно-съдовата система, инсулт или диабет, е даже по-висок при тези, които прекаляват със съня.

Освен това, хора, накарани да останат в леглото 2 спомагателни часа дневно, страдат повече от болки в гърба, по-депресирани са и развиват възпалителни процеси. Според Professor Shawn Youngstedt всичко това се дължи на по-продължителния интервал неактивност.

2 спомагателни часа в леглото дневно водят до болки в гърба и то единствено след седмица

Средният и най-хубав вид измежду всички изследвания, се оказва спането по 7 часа. Ако имате проблеми със заспиването- пробвайте да си осигурите най-малко час без взиране в екран или екран преди лягане. Това значи никакъв тв приемник, никакъв преносим компютър или телефон.

Повече по тематиката, както и още любопитни тематики на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР