Страхът от липсата на контрол над съдбата ни, ни кара

...
Страхът от липсата на контрол над съдбата ни, ни кара
Коментари Харесай

Скришни игри | Антон ТЕРЗИЕВ

Страхът от неналичието на надзор над ориста ни, ни кара да подозираме някого в скришна игра, в игра без феърплей. Заради същия боязън бедим почтени и затваряме очи за виновните. Осъзнато или не, всеки се подчинява на играта. Играта е форма на връзка, само че една и съща игра ли играят играчите й, какъв брой типа игра има в световното поле на политически опити и кого употребява резултатът им? Какво и от кого крият скришните игри? Има ли споделеност в играта и кои си играем във фокуса на публично-достъпния терен? Това са някои от въпросите, които вълнуват художника и публицист Антон Терзиев в най-новата му софийска галерия „ Скришни игри “. Как се движим в мъглата на заниманието може сами да ревизирате в Център за просвета и спор „ Червената къща “. Цикълът от седем картини маслена живопис ще ви чака до края на месец септември.

Платната са построени от няколко съществени детайла – национални флагове, масовка и преден международен облик. В някои картини са портретувани известни герои от културата на заниманието. От играчки, те еволюират в катастрофични облици с профетически за основателя си заряд. Подвеждащата конкретика във всяка картина от „ Скришни игри “ отпраща интерпретациите в друга посока. Общото е внушението за тревога и заплаха, за обстановка на ръба. Това прави изложбата съответна сериозна рефлексия на наклонността медиите да пласират конфликтно наличие и развлечение в комплект.

„ Винаги съм бил на мнение, че поп културата и ежедневните неща към нас споделят извънредно доста за живота ни, за изборите, които вършим, за следствията от тях. Също по този начин актът на развяване на флагове постоянно ми е създавал дискомфорт – изобщо изявата на другост, на горделивост с това, че инцидентно си се родил някъде, че нещо общо може да ти принадлежи и да те дефинира независимо. Тази галерия сплотява тъкмо тези две неща – това, което ни кара да изключим или превключим за малко, и това, което ни кара да настръхнем за секунда – в един миг, в една картина.

Непланирано, изложбата се откри на деня, в който е осъществено покушението против Георги Марков – важно е да си спомним, че изкуството, заниманието и политиката обикалят идентични пространства по-често, в сравнение с си мислим. “

Светослав Тодоров, публицист и публицист

Hidden Games / Скришни игри – галерия живопис: Център за просвета и дебат „ Червената къща “ (ул. Любен Каравелов 15) от 7 до 30 септември

* Антон Терзиев (1977) публицист и художник. Автор на книгите:
Живот на половини, изд. Жанет 45, 2016
Всичко е включено в цената, изд. Жанет 45, 2012
Местни герои, изд. Сиела, 2010
Ърбан йога за начинаещи, изд. Сиела, 2008
Никакъв портрет за художника, изд. Жанет 45, 2007

Изображения: Антон Терзиев

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР