Страх от ново бедствие цари в опустошените от наводнение точно

...
Страх от ново бедствие цари в опустошените от наводнение точно
Коментари Харесай

Карловско година след бедствието : Страх , разруха и несвършена работа

Страх от ново злополучие царува в опустошените от наводняване тъкмо преди година карловски села Каравелово, Слатина и Богдан. Голяма част от жителите треперят при всеки дъжд, тъй като работата по предварителната защита не е свършена. Повечето от рецензиите им са ориентирани към локалната власт, само че други институции също са виновни за ситуацията, написа СЕГА.

Така например дерето в Слатина е почистено в рамките на селото, само че нагоре в гората коритото още е затлачено от довлечени камъни и дървета. Това са бентове, евентуално рискови за нови бедствия. Стряма пък се лее без корито, в това число до помпената станция, която зарежда домовете с вода - нужно е разчистване от наноси, коренища, създаване на насипи и така нататък

Оправдание за несвършеното са дългите процедури по публичните поръчки. Но съгласно локални поданици не са довършени и неща, които общинската администрация прави без поръчки - отново в Слатина: покриви на здравната работа (без улуци), на локалния клуб и така нататък Освен това таванът е злепоставен и в административната постройка, където при дъжд документите се завиват с найлони, поставят се бидони.

" Една година по-късно в трите най-пострадали села продължаваме да живеем в съсипия, прахуляк и боязън. Виждаме по какъв начин публичните поръчки буксуват и по какъв начин техният бюджет се раздува, а на терен се осъществят некачествени поправки и безредни действия. Не се организират публични разисквания. Няма явен график и концепция за процеса на възобновяване. Подали сме няколко сигнала до прокуратурата в отчаянието си, по които се работи. Молим се посредством обществени медии за обикновени условия на живот и сигурност, които сякаш са ни обезпечени по закон ", разяснява Ани Иванова от Каравелово.

Община Карлово обаче счита, че всичко, каквото е в нейните пълномощия, е направила. Речните корита в обитаемоте места били удълбочени, почистени, проводими. " Извън обитаемоте места отговорност и обвързване за разчистване и поддръжка носи страната в лицето на Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите. Кметът доктор Емил Кабаиванов неведнъж е призовавал персонално и с писма виновните институции ", се споделя в отговори на въпроси на  " Сега ". А съответно проблемите с покривите в Слатина се дължали на болнични на служащи, отпуски, овакантяване и така нататък А и селският кмет имал заболяване, заради което връзката течала мъчно. Част от проблемите към този момент били решени, други - в  развой. " 100 % са направени проектите за всички обекти, за които е отпуснато финансиране ", твърди още община Карлово.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР