Стойте далеч от така наречените престижни училища и бъдете много

...
Стойте далеч от така наречените престижни училища и бъдете много
Коментари Харесай

Реакцията на родителите към оценките в училище може да травмира децата

Стойте надалеч от по този начин наречените „ влиятелни ” учебни заведения и бъдете доста сериозни към всичко, което касае оценките, рейтингите и триумфите в учебно заведение. Тези влиятелни учебни заведения травмират доста от децата ни освен психически, само че даже и на физическо равнище – здравето на учениците безусловно се утежнява. Виждала съм деца с всевъзможни кожни болести и екземи, получени вследствие на такова образование.

 Стойте надалеч от учебните заведения, в които се нагнетява нервност с оценките. Не си коства да нанасяте такава щета на детето. Процесът на образование би трябвало да доставя наслаждение, а не да е източник на непрекъснат стрес, оскърбление и боязън, че ученикът ще бъде изключен. 

 В последно време се срещам с една забавна наклонност - престижът на образователното заведение се основава изкуствено. Такива учебни заведения за надарени деца работят по доста елементарен принцип: декларират се като влиятелно образователно заведение с конкурс 20 индивида за място, взимат най-способните - тези, на които им се учи. Ако детето не се оправя с образователната стратегия, му се дава да разбере, че мястото му не е там! 

 Важно е родителите и децата да се отнасят метафизичен към учебните оценки. Те могат да са потребни единствено тогава, когато сред педагога и ученика има ясна сделка, че шестицата или тройката са едно просто следене на придвижването му. В този случай оценките не травмират децата. Ако обаче тези числа на хартия получават спомагателен смисъл, като да вземем за пример, „ ти си неприятен ”, „ ти ме разочарова ”, „ срамът на фамилията ”, тогава и шестиците с минус, и „ звездичките ” могат да травмират. Обикновено тревожните деца доста се разстройват и мощно претърпяват оценките, като постоянно това не е единствената демонстрация на тревогата и перфекционизма им. С приближаване на тийнейджърската възраст сходна пресилена реакция може да одобри много по-сериозни форми, в това число и да се стигне до душевен разстройства.

 Важно е да се изясни на детето, че няма нищо неприятно в ниската оценка. Убедете се, че учебното заведение не упражнява някакъв напън, че няма излишно нагнетяване към ситуацията с оценките. Ако в образователното заведение нещата стоят наред, вашите диалози не оказват помощ и детето продължава мощно да претърпява ниските оценки, които го разстройват, би следвало да се обърнете за професионална консултация при психолог.

 Всичко на този свят има своята цена. Какво значи да си първенец? Това значи, че за всеки предмет би трябвало да отделяш по доста време. Тъй като ресурсите на детето не са безгранични, с цел да съумява да навакса, то ще се лишава от такива неща като сън, разходки, другарство с другари. Ако тези жертви се вършат за предмет, с който ученикът, най-много в горния курс, желае да свърже бъдещата си специалност, тогава няма смисъл да се пестят време и старания. Но в случай че става дума за дисциплинираност, с която ученикът няма желание да се обвързва в бъдеще, може да се вземе прагматично решение: „ Устройва ме петица или даже четворка ”. Разбира се, всеки преподавател ще счита, че точно неговият предмет е най-важният. Струва си да поговорите с детето за това. Тогава ще му е по-лесно да се помири с по-ниските оценки по избрани предмети.

 Образованието единствено по себе си не прави индивида добър или неприятен, благополучен или трагичен. То просто уголемява сферата на свободата. Подобно на обстоятелството, чечовек, който умее да кара колело, е по-свободен от този, който не умее. Или човек, който приказва британски, е по-свободен от оня, който не владее езика. Колкото повече знаем и умеем, толкоз е по-широка сферата на свободата ни, за което е значимо да осведомяваме децата. И тези прекарвания са радикално разнообразни, когато от детето се прави жертва на образованието, а не стопанин на процеса!

Инфо: www.zenom.pro

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР