Стойността на ноемврийските фючърси на петрола на борсата в Лондон

...
Стойността на ноемврийските фючърси на петрола на борсата в Лондон
Коментари Харесай

Нов рекорд на петрола! Сортът Брент се търгуваше над $96 за барел

Стойността на ноемврийските фючърси на петрола на борсата в Лондон се увеличи с 2,24% до 96,18 $ за барел . Това е максимумът от 14 ноември 2022 година, напомни " Ройтерс ".

Цената на фючърсите на петрола с доставка през февруари на Нюйоркската стокова борса нараства с 3,35% до 93,42 $ за барел.

Цената на петрола се усилва, защото доставките на първични материали на пазара в навечерието на зимата остават лимитирани, написа " Ройтерс ".

" Докато не бъде взето решение за увеличение на производството, световният енергиен пазар ще продължи да остава в дефицит ", сподели Оле Хансен, началник на отдела за суровинна тактика. Въпреки това рискът от сериозна промяна към момента е относително дребен, заяви той.

В същото време участниците на пазара се тормозят, че запасите от нефт в центъра на Кушинг, където се намира най-голямото петролно вместилище в Съединени американски щати, могат да паднат под минималното оперативно равнище, заяви организацията.

Към 26 септември запасите от нефт в резервоарите в Кушинг бяха на най-ниското си равнище от 14 месеца заради огромното търсене на пречистване и експорт.

Саудитска Арабия и Русия, които са членове на ОПЕК+, удължиха доброволното понижаване на производството с 1,3 милиона барела дневно до края на годината.
 За първи път от 9 март сортът 
За първи път от 9 март сортът  " Брент " надвиши $124 за барел

Китай помпа търсенето на горива

Миналата седмица специалисти оповестиха вероятността цената на петрола от клас " Брент " да се увеличи до 120 $ за барел, съобщи ТАСС. Те считат, че цените на петрола могат да доближат трицифрено равнище, в случай че водещите експортьори понижат размера на доставките на международния пазар . Подобно нарастване на цените може да забави световното икономическо развиване през идващото тримесечие.

Анализатори, интервюирани от " РБК вложения ", позволиха, че до края на годината сортът " Брент " може да нарастне до 100 $ за барел. Експертите се позоваха на прогнозите на ОПЕК и МАЕ, които чакат увеличение на недостига на петролния пазар през четвъртото тримесечие на фона на намаляването на доставките от Русия и Саудитска Арабия.
 Украйна се оплаква че горивата, рафинирани от съветски нефт, стигат до Европейски Съюз
Украйна се оплаква че горивата, рафинирани от съветски нефт, стигат до Европейски Съюз

Икономическият консултант на Зеленски прикани за таван на цената от 30 $ за барел съветски нефт

Така в отчета на МАЕ се показва, че през август пазарът към този момент е имал дефицит от 1,7 милиона барела дневно . ОПЕК предвижда, че през четвъртото тримесечие ще има рекорден недостиг на нефт от 2007 г.насам — 3,3 милиона барела дневно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР