Стойността на износа и вноса на стоки в ЕС продължава

...
Стойността на износа и вноса на стоки в ЕС продължава
Коментари Харесай

Спад на износа и вноса на стоки в ЕС през третото тримесечие

Стойността на износа и вноса на артикули в Европейски Съюз продължава да понижава и през третото тримесечие на 2023 година, като износът се свива за трето следващо тримесечие, а вносът - за четвърто, демонстрират данни на европейската публична статистика Евростат.

През третото тримесечие на 2023 година вносът в Европейски Съюз е намалял с 4,6% по отношение на предходните три месеца, а износът - с 1,2%, като по-големият спад на импорта от експорта е довело до остатък в комерсиалния баланс на Европейски Съюз от към 18 милиарда евро. За финален път остатък беше следен през третото тримесечие на 2021 година, когато той беше в размер на 6,9 милиарда евро, означи Евростат.

Намалението на вноса от страните отвън Европейски Съюз през третото тримесечие на 2023 година е обвързвано основно с намаляващия импорт на други промишлени артикули (спад с 6,6 милиарда евро спрямо второто тримесечие на 2023 г.), на машини и транспортни средства (понижение с 6,2 милиарда евро) и на сила (с 4,7 милиарда евро). Същевременно износът от Европейски Съюз се сви при машини и транспортни средства (с 6,9 милиарда евро) и при други промишлени артикули (с 2,7 милиарда евро), до момента в който експортът на  сила и химикали се усили надлежно с 3,4 и с 3,2 милиарда евро.

През третото тримесечие на 2023 година Европейски Съюз означи остатък от 15,6 милиарда евро при търговията с храни, питиета и тютюн, остатък от 50,4 милиарда евро за търговията с химикали и 49,6 милиарда евро за машини и транспортни средства. Кумулираната стойност на тези остатъци надвишава кумулативната стойност на дефицитите, регистрирани за другите браншове (дефицит от 93,9 милиарда евро при силата и 5,9 милиарда евро за суровини) и недостиг от 1,8 милиарда евро за други промишлени артикули.

Евростат отбелязва, че дефицитът на комерсиалния баланс в енергийния бранш понижава устойчиво от третото тримесечие на 2022 година, когато имаше рекорден недостиг от 193,8 милиарда евро, до отрицателен търговски баланс за 93,9 милиарда евро през третото тримесечие на 2023 година Основна причина за това е спадът на цените на енергийните артикули.

Между четвъртото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2023 година се случи обаче тъкмо противоположното, защото възходящите цени провокираха огромен търговски недостиг за сила, който надвиши комерсиалните остатъци в другите продуктови групи, отбелязва европейската статистика.



Графика: eurostat

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР