Стоянов изтъкна, че има основания цените на храните също да

...
Стоянов изтъкна, че има основания цените на храните също да
Коментари Харесай

Служебният кабинет очаква инфлация под 10% още през май frognews.bg

Стоянов посочи, че има учредения цените на храните също да паднат, защото тези на горивата са се върнали на равнища от 2021 година По думите му питателните артикули на едро поевтиняват и е въпрос на време разликата да се усети и от крайните консуматори. Няма артикули, чиито цени се повишават, с изключение на сезонните. 

 

Проектозаконът, който планува няколко типа хранителни артикули да имат оптималната надценка от 10%, ще бъде придвижен за гласоподаване в Народното събрания, даде обещание Стоянов.

 

По думите му в България “идват доста вложители, най-вероятно биха идвали доста повече, в случай че имахме политическа непоклатимост ”. Стоянов посочи ниските налози в България и геополитическата конюнктура като преимущества за произвеждане у нас.

 

Чуждестранните вложители обаче остават обезпокоени от неналичието на господство на закона в България, пишат в отчет за капиталовия климат у нас от Държавния департамент на Съединени американски щати. Наред с ендемичната корупция, вложителите цитират други проблеми, които попречват вложенията, в това число компликации при приемане на нужните разрешителни, непредсказуемост заради чести регулаторни и законодателни промени, спорадични опити за отменяне на дълготрайни държавни контракти и неефективна правосъдна система. 

 

“Това, което ми прави усещане, е, че имаме доста да работим. През последните 20-30 години безусловно са зарязани връзките ни с доста страни, с които обичайно сме имали доста съществени бизнес връзки. Няма срещи на високо равнище от доста, доста години ”, призна министърът. 

 

Най-голямото усложнение пред българския бизнес сега е неналичието на работна ръка, безапелационен е той. Данни на Агенцията по заетостта обаче демонстрират, че има стесняване на безработицата у нас. Равнището през април е 5.2%, което е с 0.2% по-ниско по отношение на предходния месец и с 0.1% по-ниско по отношение на същия интервал предходната година. През април организацията регистрира спад в броя на записаните безработни в бюрата по труда. Те са малко над 148 хиляди, което е с 2,5% по-малко от март. 

 

Според Стоянов би трябвало законодателството да е по-гъвкаво във връзка с вноса на служащи от други страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР