Стояна Георгиева разказа, че в края на септември 2022 г.

...
Стояна Георгиева разказа, че в края на септември 2022 г.
Коментари Харесай

Стояна Георгиева: Искът на „Лев инс” към Медиапул за 1 млн. лв. е дело срещу цялата журналистика

Стояна Георгиева описа, че в края на септември 2022 година финансовият публицист на медията е написал вест от съвещание на Министерския съвет, където се дискутира тематиката „ Зелена карта ” и риска България да е изключена от системата. Споменава се, че финансовият министър е водил диалози със застрахователната компания „ Лев инс ” и с Националното бюро „ Зелена карта ”. „ България е под мониторинг и такава опасност има. Търсим другата страна, с цел да дадем думата. От „ Лев инс ” желаеха въпроси и върнаха имейл, в който написа, че ще получам отговорите в съда ”, сподели Стояна Георгиева.

Тя разгласи, че от компанията са желали и запориране на сметки.

 

„ Един млн. лв. за уеб страницата значи, че ние затваряме медията. Ако някой трябваше да напише учебник какво съставляват така наречен " Slap каузи " (дела-шамари против публицисти или активисти) – задачата на ищеца е да тормози, да сплаши и да запуши устата на неуместна медия, цивилен деятели. За нас това дело е такова, то се вписва напълно. Понякога може да има подозрения, че медията си е разрешила квалификации. Тук имаме търсене на отговор за въпрос от публичен интерес, търсене на източник и търсене на другата страна. Ако някоя страна се усеща наранена и желае да поправя, тя можеше да заведе дело за 1 лева, за 10 хиляди лева Това е дело против цялата публицистика ”, сподели Стояна Георгиева.

 

По думите й има още един иск към уеб страницата „ Бивол ”, само че от друга застрахователна компания. „ Там ищците не са внесли цялостния размер от таксата ”, посочи тя. Главният редактор на „ Медиапул ” посочи, че публикацията, за която е заведен правосъден иск против тях, е информативен материал. „ Ако беше следствие, не знам какво щеше да се случи тогава. Медиите от името на обществото би трябвало да гледат обстоятелствата, да чоплят ”, изясни Георгиева.

 

Запитана за какво съдят водения от нея уебсайт, а не съдят финансовия министър, чиито думи са представени в изданието, Георгиева сподели: „ Ето това е доста ужасно. Това е знак за цялата публицистика в България. Това е опит за заплашване ”. Тя е признателна на всички, които са помогнали за събиране на парите за правосъдната такса за отбрана на медията.  

 „ Очаквам всички политически сили да си дадат сметка до къде сме я докарали – имаме такава обществена и бизнес среда, която дава власт на представители на корпоративната власт да се държат по подобен метод. Това значи, че има нещо доста съществено за всички. Независимите медии са част от тази здравословна екосистема, в която може да вирее и бизнес, и общество и така нататък От компанията „ Лев Инс ” за момента отхвърлят присъединяване в предаването. Те са популяризирали позиция, че размерът на желае покрива възможната вреда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР