Стотици влакове са отменени днес в Испания заради стачка, целяща

...
Стотици влакове са отменени днес в Испания заради стачка, целяща
Коментари Харесай

Осмомартенска стачка спря стотици влакове в Испания

Стотици влакове са анулирани през днешния ден в Испания поради стачка, целяща да обърне внимание върху неравноправие сред половете, в Международния ден на дамата.

Няма да се движат 300 влака, разгласи транспортното министерство. Става дума за високоскоростните влакове и тези, които обслужват районни и далечни направления, съобщи.

Но 24-часовата стачка, която провеждат 10 профсъюза, провокира голям брой диспути.

Управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой съобщи, че митингът е „ на феминисткия хайлайф, а не за действителните всекидневни проблеми на дамите “.

Феминистки организации също така приканиха дамите да харчат пари и да зарежат къщната работа за празника.

Освен стачката, свикана от 10-ина по-малки профсъюза, два авторитетни синдиката приканиха членовете си да спрат работа да два часа през днешния ден.

Очакват се проблеми и в метрото на Мадрид.

Актрисата и модел Пенелопе Крус анулира обществените си прояви, с цел да се включи в стачката. Тя заяви, че нейният брачен партньор и артист Хавиер Бардем ще се грижи за децата на Международния ден на дамата.

Две от петте дами на министерски постове в консервативното държавно управление оповестиха, че ще се причислят към акциите с митинг, при който ще извършват единствено отговорностите, предписани от разпоредбите.

Анкета измежду 1500 души, представена от в. „ Паис “, сподели, че 82% поддържат стачката, а 76% са на мнение, че животът на дамите в Испания е по-труден от този на мъжете.

По данни на Евростат, заплащането на мъжете през 2016 година в страната е било с 16,2% по-високо от това на дамите, като разликата е 13% за обществения бранш и 19% за частния.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР