Стотици работници на оръжейният завод "Емко" излязоха на протест и

...
Стотици работници на оръжейният завод "Емко" излязоха на протест и
Коментари Харесай

Стотици на протест в защита на оръжеен завод, министър отрече за атака на Пеевски

Стотици служащи на оръжейният цех "Емко " излязоха на митинг и заплашиха да блокират Прохода на Републиката в Стара Планина.

Предприятието за муниции е второто сходно, на което страната лишава разрешителни през последните седмици, дружно с русенския "Дунарит ".

Радев даде обещание сигурност на Цветан Василев

Протестиращи блокираха „ Дунав мост “

Дялове и в двата завода има предприемача Емилиан Гебрев, а медийни изявления свързват офанзивата против заводите с ползи на депутата Делян Пеевски върху собствеността им.

В "Емко " работят към 1000 души, най-вече от гр. Трявна, които се опасяват да изгубят препитанието си.

Заводът е с лишен лиценз за търговия поради открити нарушавания при съхрняването на муниции и в противопожарната система.

Според чиновниците обаче, това е целенасочена офанзива.

"На процедура за 6 месеца е лишен комерсиалния лиценз на завода, а на Министерство на вътрешните работи е предоставено да отнеме и лиценза за произвеждане и предпазване на муниции. Това значи, че е изработен опит да бъдем спрени като активност ", съобщи пред NOVA шефът на завода Славчо Димиев.

"Явно има ползи, които са срещу активността ни и са задоволително мощни, с цел да впрегнат държавната машина против ЕМКО ", добави Димиев.

Зад настояването за лишаване на лиценза на завода стои министъра на стопанската система Емил Караниколов, който е част от междуведомствената комисия взела решението.

"Пред Народното събрание ще протестираме. Не желаеме да ни лишават работните места ", съобщи представителка на протестиращите. Други прецизираха, че на този стадий не са спрели работа, само че се тормозят за бъдещето на завода.

"Предприятието не е спирало и няма стартирана процедура за прекратяването на лиценза му за произвеждане ",

посочи министърът на стопанската система Емил Караниколов, съгласно който казусът с "Емко " е само спазването на разпоредбите за сигурност.

Към институциите е постъпила информация от националната полиция, че в складовете се съхраняват погрешно муниции и специфични субстанции.

"Друга информация е, че на индустриалната площадка се съхраняват муниции, което не би трябвало да се случва. Третият проблем е противопожарната сигурност в обектите ", добави Караниколов.

На база тези проблеми е взето решение за прекъсване, а не преустановяване, на комерсиалния лиценз за 6 месеца или до отстраняването на нередностите, посочи още министъра.

"Аз считам, че в случай че управлението на ЕМКО предприеме дейности за премахване на нередностите, които могат да доведат до непосредствена заплаха, тогава неотложно ще бъде възобновен лиценза ", сподели още Караниколов.

Той добави, че

"това е целият проблем по тематиката ЕМКО " и не може да приказва за "интереси на някакви господа ".

Караниколов също съобщи, че познава притежателя на оръжейния цех Емилиан Гебрев и го дефинира като "изключителен експерт ".

"В други фабрики няма такива нередности. Не може едни да съблюдават законите, а други не. Ако бъдат отстранени нередностите, неотложно ще бъдат възобновени комерсиалните лицензи ", добави министърът.

"Надявам се това да е мъжка дума. Ние ще поставим всички старания, с цел да няма нарушавания ", разгласи шефът Димиев, който обаче отхвърли да има нередности при съхраняването на муниции и противопожарната сигурност на обекта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР