Стотици протестиращи се събраха в румънската столица Букурещ, за да

...
Стотици протестиращи се събраха в румънската столица Букурещ, за да
Коментари Харесай

В Букурещ протестират срещу зеления сертификат

Стотици протестиращи се събраха в румънската столица Букурещ, с цел да изразят несъгласието си от законопроекта, с който ще се вкара зелен документ на работното място. По този метод управляващите в страната се надяват да лимитират разпространяването на коронавирусната зараза и да предотвратят нов срив на здравната система.
През октомври и ноември Румъния се сблъска с най-смъртоносната коронавирусна вълна, когато отделенията за интензивно лекуване в цялата страна бяха претъпкани с пациенти с COVID-19, а болничните морги изчерпаха потенциала си. В отговор на това събитие в края на октомври управляващите стегнаха рестриктивните мерки и от този момент случаите на заразяване с ковид спаднаха до най-ниското си равнище от август.
Сега управляващите са загрижени от нов скок, откакто Румъния удостовери повече от дузина случая на заразяване с разновидността Омикрон.
Новото държавно управление на страната разисква законопроект, съгласно който, с цел да влязат на работните си места, жителите ще би трябвало да показват зелен документ. Той ще се издава на хора с цялостен имунизационен курс, на възстановили се от COVID-19, както и на лица с негативен тест за ковид.
Предвижда се документите да се вкарат след три поредни седмици на възходящ % на заразяване и след превишаване на избран % на случаи.
До момента единствено 40% от популацията на Румъния е с сложени две дози ваксина, към 2 милиона са получили бустерна доза.
През зимните празници се чака стотици хиляди румънци, живеещи в чужбина, да се завърнат вкъщи, което принуди управляващите да вкарат от през днешния ден формуляри за локация на пасажери, с цел да подобрят следенето на инфекциите. За 24 часа са попълнени над 100 000 формуляра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР