Стотици пациенти, сред които и много деца, догодина няма да

...
Стотици пациенти, сред които и много деца, догодина няма да
Коментари Харесай

Стотици пациенти няма да получат финансиране за дефибрилатори през 2019 г.

Стотици пациенти, измежду които и доста деца, следващата година няма да получат финансиране от Здравната каса за скъпоструващи дефибрилатори. Пациентите, страдащи от аритмии, се нуждаят от устройствата, с цел да живеят.

В момента страната ни е преди всичко по смъртност в Европейски Съюз.

Опасните аритмии убиват за минути. От тях страда и Поля Шумкова. Едва 13-годишна става първото дете у нас с вграден дефибрилатор. „ Всичко стартира на 11, когато стартира да ми става зле и получавах припадъци. Две години бях лекувана за епилепсия, която нямах”, споделя тя пред БТВ. След проучвания излиза наяве, че има заболяване, поради което сърцето ѝ непрекъснато излиза от темп. За да оцелее, се нуждае от подобен дефибрилатор.

„ Всекидневните аритмии и всекидневните включвания на дефибрилатора ме плашат още повече. Като цяло не се даваха огромни шансове да оцелея”, добавя Поля.

Оцелява обаче и през днешния ден живее пълноценно.

Цената на едно устройство е над 10 хиляди лв.. Здравната каса покрива единствено 6 хиляди. Подмяната на батериите на всеки няколко години също е с сходна цена. Според лекарите всяка година нови 400 души имат незабавна потребност от дефибрилатор.

„ В момента заради тази спънка губим хора. Ако това се случи на улицата при рисков пациент, той е загубен”, разяснява доктор Васил Трайков от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология.

Заради незадоволителното финансиране ние сме последни в Европа. Дори в Румъния се вграждат 2-3 пъти повече устройства. У нас са 10 на милион души от популацията, а при съседите – 25. Първенец в статистиката е Германия с 300 вградени на милион.

От Здравната каса разясняват, че за в допълнение финансиране може да се мисли най-рано през 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР