Стотици милиони хора, изправени пред глобална криза на разходите за

...
Стотици милиони хора, изправени пред глобална криза на разходите за
Коментари Харесай

"Стотици милиони ще платят цената": ООН нападна Русия за зърнената сделка

Стотици милиони " хора, изправени пред световна рецесия на разноските за живот, ще " платят цената " на решението на Русия да се изтегли от договорката за експорт на украинско зърно от черноморските пристанища.

Това се в изказване на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Организацията удостовери по-рано, че е била известена от Москва за решението за преустановяване на договорката.

Гутериш посочи, че над 32 млн. метрични тона храна са изнесени от украинските пристанища след сключването ѝ предишното лято. " В миг, когато производството и наличността на храна са наранени от спорове, климатичните промени, цените на силата и други, тези съглашения помогнаха за понижаване на цените на храните с над 23% от март предходната година ", продължава изказването.

Стотици милиони хора са изправени пред апетит, а потребителите се сблъскват с световна рецесия на разноските за живот. Те ще платят цената.Антониу Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации

Критики насочиха и Франция, която назова дейностите на Русия " шантаж " (Москва по-рано повтори изискванията за връщане към сделката), както и Германия, чийто канцлер Олаф Шолц предизвести за " неприятния сигнал ", изпратен към света. " Русия още веднъж употребява глада на хората. Това ще изостри икономическите компликации и световната продоволствена неустановеност ", висшият представител на Европейския съюз във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел.

 Русия върна Русия върна " рисковата зона " в Черно море и разгласи условия за връщане към зърнената договорка

Зеленски: може да продължим без Русия

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев може да продължи доставките на зърно по черноморския кулоар без значение че Русия се изтегли от договорката. Държавният глава е наредил на външното министерство да уведоми Турция и Организация на обединените нации, че Киев е подготвен да продължи с доставките.

" Дори без Русия би трябвало да се направи всичко, с цел да използваме този черноморски кулоар ", Зеленски пред африкански публицисти, които са в Украйна, а думите му предава прессекретарят му Серхий Никифоров. " Не се опасяваме. Към нас се обърнаха компании - притежатели на кораби. Казаха, че са подготвени да продължат доставките на зърно, в случай че Украйна е подготвена да ги освобождава, а Турция - да ги пропуща. "

 По-скъпо жито и опасности в Черно море: най-важното след края на зърнената договорка По-скъпо жито и опасности в Черно море: най-важното след края на зърнената договорка

По думите му фактът, че Русия, Турция и Организация на обединените нации подписаха обособена (не с Украйна) зърнена договорка предходната година, оставя в действие другото съглашение даже при отдръпването на Москва. А то е сред Украйна, Турция и Организация на обединените нации. Така Русия приключва единствено договореността с Организация на обединените нации и Анкара. " Не с нас. Ние с тях нямахме никакви договорености. "

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, когато двамата се срещнат през август. Въпреки това и той за съглашението в минало време - като нещо, останало в историята като дипломатически триумф.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР