Стотици кози дъвчат дълги стръкове жълта трева на хълм край

...
Стотици кози дъвчат дълги стръкове жълта трева на хълм край
Коментари Харесай

Наеха стотици кози, за да се борят с горски пожари

Стотици кози дъвчат дълги стръкове жълта трева на рид край необятен комплекс от градски къщи. Животните са наети да почистят растителността, която може да разпали горски пожари с повишението на температурите това лято.

Ненаситните тревопасни са доста търсени, с цел да разчистват плевелите и храстите, избуяли в Калифорния след проливните дъждове и снега през зимата.

" Това е голям източник на гориво. Ако растителността бъде оставена без надзор, може да прорасне доста високо. И когато лятото изсуши всичко, се трансформира в идеалното гориво за разплаване на огън ", сподели Джейсън Поуполо, шеф на парка в град Западен Сакраменто.

Целенасочената паша е част от тактиката на Калифорния за понижаване на риска от горски пожари, защото козите могат да ядатмного типове растения и да пасат в стръмни, каменисти терен, които са труднодостъпи. Поддръжниците на тази процедура споделят, че животните са екологична опция на химическите хербициди или машините за разчистване на бурени, които основават звук и замърсяване.

Но новите трудови разпореждания в щата оскъпяват даването на услугата " паша на кози ", а животновъдните компании споделят, че разпоредбите заплашват да ги изгонят от бизнеса. Промените може да покачат месечната заплата на пастирите от към 3730 $ на 14 000 $, съгласно Калифорнийското фермерско бюро.

Компаниите нормално назначават почти един овчар на 400 кози. Много от пастирите в Калифорния идват от Перу и живеят в обезпечени от работодателя каравани наоколо до места за паша. Според деятели щатът би трябвало да изследва изискванията на работа и живот на козарите, преди да направи промени в закона, изключително откакто щатските управляващи финансират пашата на кози, с цел да се понижи рискът от горски пожари, написа Българска телеграфна агенция.

Калифорния влага съществено в предотвратяването на горски пожари, откакто няколко години поред щатът бе опустошаван от разрушителни пламъци, които изпепелиха милиони акри, унищожиха хиляди домове и убиха десетки хора. Козите са употребявани за разчистване на запалима растителност към езерото Оровил, по автомагистрала 101 и покрай президентската библиотека, отдадена на Роналд Рейгън.

" Телефонът ми звъни без спиране по това време на годината. Търсенето пораства година след година ", съобщи Тим Ароусмит, притежател на " Уестърн грейзърс " (Western Grazers), който дава услуги за паша в Западен Сакраменто.

Неговата компания, основана в град Ред Блъф в Северна Калифорния, има към 4000 кози, които дава чартърен за разчистване на растителност за държавни организации и частни притежатели на земя в Северна Калифорния. Без поправяне на новите разпореждания, " ще бъдем принудени да продадем козите и да излезем от бизнеса, евентуално подавайки молба за фалит ", уточни Ароусмит.

В предишното на фирмите е било разрешено да заплащат на пастирите на кози и овце месечна, а не почасова минимална заплата, защото работата им изисква те да бъдат " на пост " 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Но законодателството, подписано през 2016 година, дава на пастирите и право на възнаграждение за ексклузивен труд. Това на процедура е повишило минималното месечно възнаграждение на пастирите от 1955 $ през 2019 година на 3730 $ тази година. Очаква се да доближи 4381 $ през 2025 година, съгласно калифорнийския отдел за индустриални връзки.

Досега животновъдните компании, които са оспорвали закона пред съда, са трансферирали множеството от увеличените разноски за труд на своите клиенти.

Но през януари тези разноски за труд още веднъж ще скочат внезапно. Козарите и овчарите постоянно са били обект на едни и същи трудови правила предходната година. Но държавна организация постанови, че това към този момент не е разрешено, което значи, че козарите ще подлежат на същите трудови закони като другите аграрни служащи.

Това би означавало, че те ще имат право на все по-високо възнаграждение – до 14 000 $ на месец.

Компаниите за развъждане на кози споделят, че не могат да си разрешат да заплащат толкоз доста на пастирите. Те ще би трябвало фрапантно да покачат цените си, което ще направи непостижимо даването на услуги за паша на кози.

" Ние изцяло поддържаме увеличението на заплатите на пастирите, само че 14 000 $ на месец не е реалистично. Трябва да се заемем с това, с цел да позволим услугите за паша на кози да продължат да съществуват ", сподели Браян Шоб, заместник-политически шеф на Калифорнийската мрежа за климата и земеделието.

Компаниите в сектора упорстват законодателната власт да утвърди разпореждания, които да третират пастирите на кози по същия метод като тези на овце. Все още не е оповестено публично разискване за подобаващ законопроект.

Лорена Гонзалес Флетчър, която оглавява Калифорнийската трудова федерация, съобщи, че козарите са измежду " най-уязвимите служащи в Америка ", защото са с краткотрайни работни визи и могат да бъдат уволнени и изпратени назад в родината си когато и да е. Повечето от тях работят изолирано, приказват малко британски и нямат същите права като американците или притежателите на зелена карта.

" Ние като общество имаме отговорността да подсигуряваме, че всеки служащ, който работи в Калифорния, се третира с достолепие и почитание, и това включва пастирите на кози ", разяснява Гонзалес Флетчър. Тя е подкрепила законопроекта за изключителния труд на земеделските служащи като щатския конгрес, представлявайки Сан Диего.

Ароусмит е наел седем козари от Перу по програмата за виза H-2A за краткотрайни аграрни служащи. По думите му пастирите получават към 4000 $ на месец и не би трябвало да заплащат за храна, жилище или телефони.

" Не мога да заплащам 14 000 $ на месец на чиновник от 1 януари. Просто няма задоволително пари. Градовете не могат да поемат подобен тип разноски. Залогът за обществото е, че може къщата ви да изгори ", акцентира Ароусмит.

Снимка: Pixabay
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР