Стотици излязоха на протест в град Ухан в централната част

...
Стотици излязоха на протест в град Ухан в централната част
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на протести в Китай срещу политиката на нулев Covid

Стотици излязоха на митинг в град Ухан в централната част на Китай против прилаганите Covid мерки в страната. Това демонстрират предавания онлайн в обществените мрежи.

На фрагментите се вижда по какъв начин хора са се събрали през нощта в центъра на града, където за първи път се появи коронавирусът през 2019 година. Протести имаше и в столицата Пекин и в градовете Шанхай и Нанджин.

Крайната тактика за " нулев Covid " провокира рядко виждано в Китай неодобрение против ръководещите,

предизвикано от ограниченията за дълга карантина, всеобщо тестване и ненадейно налаган локдаун.

Демонстрациите поради локдауните в Китай се обръщат все по-отчетливо против Комунистическата партия и президента Си Цзинпин, разясняват наблюдаващи.

" Не на ПСР! Не на локдауна! " - скандираха китайците. В центъра на Шанхай имаше безмълвен митинг. Демонстрантите държаха празни листове хартия и бели цветя.

Стотици излязоха на митинг и в елитния университет Цинхуа в Пекин. Демонстрантите пяха Интернационала - химна на комунистическото придвижване, скандираха - " Не желаеме локдаун, желаеме независимост! "

По време на митинга в Шанхай през вчерашния ден бяха чути и викания против президента и комунистическата партия.

Подобни прояви са изключителна необичайност в Китай и откритото критикуване на държавното управление и президента може да доведат до тежки санкции.

Протести имаше и в град Нанджин. Серията от митинги стартира след случая в четвъртък в северозападния град Урумчи. Тогава при пожар в жилищен блок починаха 10 души, като по думите на локалните поданици рестриктивните мерки са попречили на избавителните работи, а някои хора не са съумели да избягат от горящата постройка заради заключени порти или са излезли късно от боязън да не нарушат локдауна.

Анализатори означават, че китайското държавно управление фрапантно е подценило растящото неодобрение против политиката за " нулев Covid ". Въпреки фрапантните мерки  новите случаи на Covid-19 в Китай доближиха рекордни равнища - над 39 500 са записаните нови болести през днешния ден. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР