Стотици босненски сърби развяваха знамена на Сърбия и Русия и

...
Стотици босненски сърби развяваха знамена на Сърбия и Русия и
Коментари Харесай

Стотици босненски сърби подкрепиха Додик с плакати на Путин

Стотици босненски сърби развяваха флагове на Сърбия и Русия и банери на съветския президент Владимир Путин на митинг в поддръжка на своя сепаратистки водач Милорад Додик , който се стреми към съюз със прилежаща Сърбия, оповестява " Евронюз ".

Додик, който има близки връзки с Путин, намерено се стреми да отдели босненски сръбски територии от останалата част на Босна и да ги причисли към прилежаща Сърбия

Протестите се организираха на немаркираната вътрешна граница в Босна , която разделя страната на две - босненско-сръбската Република Сръбска и босненско-хърватската федерация - както се изисква от мирното съглашение с посредничеството на Съединени американски щати, поставило завършек на войната в страната от 1992-95 година

Сръбските протестиращ и скандираха лозунги против Босна като единна страна. Те блокираха за малко придвижването сред двете области, само че нямаше известия за огромни произшествия.

" Ние постоянно сме били на страната на спечелилите, сподели Любиша Чосич, босненски сръбски чиновник. Ние постоянно сме били на страната на свободата. Така че връзката ни с Руската федерация и съветския народ е страхотна. "

Додик, който има близки връзки с Путин, намерено се стреми да отдели териториите на босненските сърби от останалата част на Босна и да ги причисли към прилежаща Сърбия. Заради това той беше глобен от Съединени американски щати през 2017 година

Притесненията са, че Сърбия, съдружник на Русия, може да разпали напрежението на Балканите , с цел да отклони най-малко част от вниманието на света от войната в Украйна.
 Милорад Додик желае Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в Европейски Съюз
Милорад Додик желае Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в Европейски Съюз

Поредна противоречива изява на босненския сръбски водач

Босненските прокурори са в развой на покачване на обвинявания против Додик за неговите сепаратистки дейности и за неспазване на решенията на интернационален чиновник, който следи мира в страната.

Той може да получи до пет години затвор, в случай че бъде наказан от босненски съд по тези обвинявания.

Ако му бъде издадена неоправдателна присъда, това би означавало завършек на политическата кариера на Додик.

От друга страна, в случай че Додик не признае присъдата, това може да докара дo задълбочаване на процесите на разединение на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

В края на август , Додик сподели, че Босна и Херцеговина би трябвало да кандидатства за присъединение към групата БРИКС като опция на Европейския съюз. 
 Повдигнаха обвиняване на Милорад Додик
Повдигнаха обвиняване на Милорад Додик

Една присъда може да значи завършек на кариерата му, само че може да докара и до разединение на Република Сръбска

" Като се има поради, че от Брюксел постоянно излизат нови и неразбираеми условия за приемане в Европейския съюз, считам, че Босна и Херцеговина би трябвало да подаде молба за участие в БРИКС ", написа той в X, прочут преди като " Туитър " " Вярвам, че ще бъдем признати там преди (да станем член на) Европейски Съюз. "

Додик сподели, че представители на Република Сръбска ще изпратят предложение до босненското държавно управление " в идващите дни ", като поскат от министрите да прегледат този проект.

Додик, водач на Република Сръбска, една от двете административни единици в Босна и Херцеговина, има проблематични връзки с Европейски Съюз от години. Той неведнъж е употребявал сепаратистка изразителност, подклаждал е националистически настроения и е заплашвал да сътвори отцепническа сръбска войска.

В момента той е под наказания на Съединени американски щати за подкопаване на босненските институции и опасност за териториалната целокупност на страната.

Дори на фона на войната в Украйна Додик поддържа близки връзки с Кремъл. През януари той удостои президента на Русия Владимир Путин с най-високото отличие на Република Сръбска, ход, който беше подложен на критика от чиновници на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Европейската комисия бързо подсети на Додик за смисъла на върховенството на закона, до момента в който страната се стреми към участие в Европейски Съюз, изключително откакто Босна завоюва статут на претендент за Европейски Съюз предишния декември.

БРИКС - формирана от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - неотдавна се съгласи да предложения още шест страни да се причислят към техния съюз.
 Додик постави клетва като президент на Република Сръбска
Додик постави клетва като президент на Република Сръбска

Нови предизивикателства за Босна и Херцеговина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР