Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани

...
Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани
Коментари Харесай

Изхвърлени на боклука: Българи експлоатирани нечовешки в германски месарници

Стотици българи в едно немско месопреработвателно дружество са били третирани като съвременни плебеи. В същото време мениджърите, наели ги на работа, са прибирали милиони. Сега със случая се занимава немски съд, предава "Дойче веле ".

Предполагаемите закононарушения са осъществени преди повече от 10 години, само че хвърлят ярка светлина върху тъмната страна на месопреработвателния отрасъл.

Обвиненията гласят: противозаконна претовареност, дъмпингово възнаграждение, непозволено добиване на облаги, възлизащи на милиони, както и хипотетично жестоко гонене на персоналния интерес.

Тези обвинявания на прокуратурата в Олденбург са отправени към двама мъже, които сред 2007 и 2010 година са наели стотици български служащи, изпратени на работа в едно немско месопреработвателно дружество.

Милиони на гърба на български служащи

Става дума за седем случая, в които друг брой българи са били наети за работа при разфасоването на животни и при пакетирането на месото.

Фирмата на двамата обвинени играела ролята на един тип медиатор сред месопреработвателното дружество и разнообразни български компании, които набирали хората в България и им взимали такса за посредническата услуга.

Работниците даже трябвало сами да финансират транспортните си разноски.

Българските компании вписвали възнаграждение сред 6,50 и 7,50 евро на час, а от немското месопреработвателно дружество били изисквани 10,30 евро. Работниците обаче получавали доста по-малко - по всяка възможност под 5 евро.

Принципно те били наети единствено за избрана активност - разфасоване, подправяне или пакетиране, с която се ангажира фирмата-посредник и само тя би трябвало да се разпорежда с служащите.

Ситуацията с българите обаче е напълно друга, счита прокуратурата: те работели постоянно като всички останали служащи със съответните чипове и персонални номера. Плащано им е не за кг обработено месо, както изискват договорите, а на час.

Тоест, не става дума за наемане на служащи за избрана активност, а за типичен трудови връзки, за които обаче към този миг е било належащо особено позволение.

Причината: Германия отвори трудовия си пазар за българи и румънци чак през 2014 година. Предполага се, че посредством тази скица е била спестена голяма част от разноските за заплати и осигуровки - сумата възлиза на милиони.

"Наемат ги, експлоатират ги и след това ги изхвърлят "

Докато съдът в Олденбург се занимава с този случай, в град Дийпхолц, също в провинция Долна Саксония, един немски свещеник изнесе разтърсващ отчет за изискванията, в които живеят и работят българите и румънците, наети на работа в немската месопреработвателна промишленост.

"Хора за изхвърляне " - по този начин свещеник Петер Косен разказва ориста на стотиците българи и румънци в Дийпхолц.

12-часови смени, шестдневна работна седмица, мизерно възнаграждение - по този начин наподобява техният живот в Германия, споделя проповедникът, който си е сложил за цел да избави тези хора от неволите им.

"Наемат ги, експлоатират ги и след това ги изхвърлят ", изяснява пасторът и прибавя: "Брат ми е доктор и постоянно приема в кабинета си трудови мигранти от Румъния, България и Полша.

Чува и вижда ужасяващи неща: заболели и изцяло изтощени хора, които към този момент нямат никакви сили. Но нямат право на болнични, тъй като знаят, че който се появи с болничен лист, може непосредствено да си върви ".

Петер Косен изброява и други аспекти на употребата:

"Карат ги да заплащат сред 300 и 400 евро за матрак в обща стая с още няколко души, удържат им посреднически такси за започване на работа, има даже такси за прилагане на общите пространства за отмора. А "по-бързо " е първата дума, която трудовите мигранти научават в Германия ", споделя пасторът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР