Стопкадри Нова ТвЩе продължи ли частната военна компания Вагнер дейността

...
Стопкадри Нова ТвЩе продължи ли частната военна компания Вагнер дейността
Коментари Харесай

Хората в Централна Африка се разделиха на две за Вагнер след смъртта на Пригожин

Стопкадри Нова Тв

Ще продължи ли частната военна компания Вагнер активността си в Централна Африка след гибелта на Евгени Пригожин.

Какво ще се случи със страната, в случай че Русия изтегли бойците си поради натиска на войната в Украйна.

Отговорът на тези и други въпроси кореспондентът на Дойче Веле Сигото Чамени търси в репортаж от централноафриканската столица.



Банги Тресора не е срещал или виждал Евгений Пригожин. Но все пак е последовател на Вагнер и има вяра в наличието на войската тук в Централноафриканската република.

Днес Тресора и приятелите му отдават респект на Пригожин при статуята на Вагнер в сърцето на столицата.



Те желаят да засвидетелстват почитание към ръководителя на групата Вагнер след необяснимата му гибел в самолетна злополука в Русия на 23-ти август.

Не можем да измерим величието на това, което Вагнер способства за Централноафриканската република. В предишното разполагахме с мироопазващи задачи, които паеаха нашата граници, само че какви са резултатите, какво видяхме, какво знаем, споделя Тресора, представен и от Нова Тв.



Познаваме единствено многократни държавни, преврати, би трябвало да подкрепим Русия, с цел да сме сигурни че протестът в Централноафриканската република няма да се повтори, добвя той.



Централноафриканската република е в разгара на поредност цивилен войни от 2003 година, които оставиха три четвърти от територията под контрола на бунтовниците.



Близо 1000 наемници на Вагнер идват в страната за първи път през 2018 година, с цел да оказват помощ на държавното управление на президента Туадера да победи бунтовническите сили.

И да запълни вакуума в сигурността, оставен от Франция, откакто Париж изтегли военните си от страната през 2016 година.

Докато частната военна компания Вагнер намира доста подръжници в страната, има и своите съперници.

Махамед Камун е министър-председател в предходното държавно управление на президента Катрин Самба Панса и сега е водач на опозиционната партия в ЦАР, която помога за развиването и насърчаването на мира в Африка.



Вагнер е формирана от хора, пристигнали за персонални ползи и облаги. Според хората на афганистанския съюз и хартата на Организация на обединените нации активността на Вагнер е неразрешена. Те са пристигнали за неверната идея и са причина през днешния ден африканците да заплащат цената на наличието на войската в региона. Те експлоатират дървесината, мините и търговията, те сътвориха нелоялна конкуренция за сигурността. Страна като Централна Африка би трябвало да разчита на надеждни сътрудници, счита Камун.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР