Стопкадър и видео You tube, NEWSADER, превод: Александър Кръстев, novini.bgПентагонът

...
Стопкадър и видео You tube, NEWSADER, превод: Александър Кръстев, novini.bgПентагонът
Коментари Харесай

Пентагонът: Украинската армия минава в мащабно контранастъпление по целия фронт

Стопкадър и видео You tube, NEWSADER, превод: Александър Кръстев, novini.bg

Пентагонът съобщи за преход на украинската войска в огромно контранастъпление по целия фронт.

Това заяви главният редактор на самостоятелното информационно-аналитично издание NEWSADER Александър Кушнар, който прави разбор на военните дейности в Украйна. Ето какво още споделя той: 

" По данни на почитан източник в Министерството на защитата на Съединени американски щати, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) имат предпочитание и опция да възвърнат изгубените по-рано територии и те към този момент минават към тази задача, се споделя в обява на СNN. Главната илюстрация на тази увереност стана освобождението на стратегически значимия град Макаров, ситуиран на към 50 километра от Киев. Според оценките на американския ефирен канал, това ще унищожи проектите на Русия за обграждане на Киев и ще докара до обграждане на самите съветски елементи, намиращи се сред Макаров и Киев. Това ще сложи под опасност опцията за доставяне на северната формация на съветските войски и ще ги лиши от опция да настъпват на запад от Киев, като ще им отреже достъпа към южните региони, по отношение на Киев.

Друго значимо достижение на украинците е изгонването на агресорите от регионите, ситуирани на север от Киев. Кратко видео с геолокация от публицистите на СNN демонстрира по какъв начин украинските военни се придвижват в региона на село Мощун, на 35 км северно от Киев. А направените по-рано фотоси от дрон потвърждават заличаването на съветска бронирана техника. Както следва от разбора на СNN, позициите на съветските войски ще се утежни още повече, в случай че украинците съумеят да завладяват намиращата се на север Бородянка, която притивникът удържа през цялото време на акцията. В този случай авангарда на окупаторите няма да може да получава подкрепления и след това ще се получи обграждане със всички произлизащи последици.

В този смисъл е забавна обстановката с река Ирпен. Според сателитните фотоси, нейното корито се е разширило заради разрушение на язовирна стена. СNN не знае дали това е съзнателно деяние на съветските войски или оборудването е потърпевшо от бомбардировка, само че е реалност. Сега пред руснаците, които се пробват да пробият към Киев породи още едно затруднение - разширението на река Ирпен, форсирането на която ще стане още по-тежко. 

Не по-малко впечатлява и контранастъплението на украинските войски на юг, където се предполагаше, че обстановката е по-зле, в сравнение с в центъра. Високопоставени представители на Министерството на защитата на Съединени американски щати, чийто данни демонстрира СNN, обявиха, че украинците стартират да водят война за възвръщане на Херсон, а също по този начин отблъскват съветските войски североизточно от гр.Николаев, принуждавайки ги да се дислоцират южно от този град. Амeриканският служител е споделил, че Съединени американски щати към този момент не могат да кажат дали тези дейности на ВСУ се дължат на част от огромен действен проект, само че охарактеризира украинската защита като ловка и преносима. Цитирам прессекретаря на Пентагона, Джон Кърби: „ Сега ние виждаме по какъв начин в разнообразни региони, основно на юг, украинските военни се пробват да си върнат територии. Ние не разполагаме със всички елементи, които се отнасят до тактическите маневри, само че виждаме техните старания. Самите украинци преди няколко дни съобщаваха, че възнамеряват контраатаки и в този момент следим признаци за придвижване в тази посока ”, приключи той оценявайки защитата на ВСУ като интелигентна и градивна.

Отчасти тази настройка потвърдиха от щаба на ВСУ, по данни на чиято пресслужба, в Ирпен, Буча и Гостомел са обкръжени окопалите се там съветски войски. А в град Ирпен, киевския полк на полицията с изключително предопределение пристъпва към „ зачистка ” на града от окупаторите, възобновяване на законната власт и евакуация на мирни поданици. На руснаците не им оказват помощ окопите, към които все по постоянно прибягват, преминавайки в защита. Фотографии от украински дронове демонстрират, че окопалата се бронетехника става лесна плячка за ударите на артилерия и дронове. Положението на съветската войска се прави оценка от Пентагона като все по-тежко. Те са разказали на публицисти от СNN, че при войските на агресора са зародили редица проблеми, за които те изобщо не са били готови, защото не са възнамерявали да се борят повече от три дни.

Първо, военни източници от Съединени американски щати показват, че доста съветски военнослужещи са получили измръзване заради неявяване на съответното снаряжение. Това се удостоверява от оповестените от украинското разузнаване диалози. Окупатор споделя, че измръзването на краката е мощно публикувано в неговия полк. Според тези думи, повода за това е неналичието на топли походни палатки и отоплителни уреди. В този диалог боецът се оплаква от неналичието на бронежилетка. Негов прочут, който е помолил командира си за защитно съоръжение е получил отговор: „ Дръж се синко! ”. Този миг характеризира втория проблем, както се отбелязва от американското командване - дефицит на снабдяване и гориво, което е разследване от проблемите в логистиката. Ще изтъквам Пентагона: „ Те имат проблеми със снаряжението, а някои от бойците, както изяснихме, са извадени от строя заради измръзване ”, е декларирал служител в сказка с публицисти, добавяйки че историята с неприятното обезпечаване при руснаците се утежнява заради неявяване на рационално командване и съответна система за ръководство на войските.

Не бърза да оказва помощ на Путин и беларуският деспот, макар опитите за напън върху него. Чрез въвеждането на беларуски контингент Кремъл би желал да отреже украинците от военно доставяне от страна на Полша, да усили натиска северно от Киев и да обезпечи отмора на съветските войски. Разбира се, беларуските войски са по небоеспособни и при тях за разлика от съветските, няма толкоз мощно „ промиване на мозъците ”, че да имат вяра в съществуването на украински нацисти и да допускат, че ще се оправят, с най-силната европейска войска, каквато се оказа украинската. Сега на Александър Лукашенко му следва да избира сред опциите да насочи бойците си на сигурна гибел в украинската месомелачка или да се лиши от поддръжката от страна на Кремъл. Вторият сюжет е недопустим за беларуския канибал, само че и първият е неосъществим за физическа реализация. И всичко е заради това, че по информация на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), забележителна част от беларуските военни, в това число командния състав, просто се отхвърлят от окупационни дейности срещу Украйна. Всички те се досещат, че ще ги употребяват като пушечно месо, ориста на което е неизбежна разпродажба от страна на квалифицираните украински военни, притежаващи по-качествено въоръжение и несъмнено, доста по-голяма мотивация. Освен това Беларусия оказва помощ на Русия, защото от нейна територия изхвърчат съветските самолети за бомбардировки на Украйна и точно в нейните лечебни заведения се лекуват ранените съветски бойци. Обаче и тук не всичко е безпрепятствено. По данни на украинското разузнаване, беларуски партизани унищожават железопътни линии, затруднявайки прехвърлянето на съветска военна техника в Украйна.

Другата неприятна вест за Путин е, че Китай не бърза да го доставя с оръжие, което е по този начин належащо на Москва във връзка със стремителното изтощение на запасите, оборудването и техниката в съветската войска. До такива заключения е стигнало американското разузнаване. То не вижда признаци, че Пекин доставя каквото и да било на Кремъл. На собствен ред организация Bloomberg написа, че Китай няма да се причисли към глобите срещу съветския режим само че и няма да оказва помощ на Москва. Това освен значи, че Байдън е съумял да реализира неутралитет на Си Дзинпин, само че и подхожда на нашето с вас съмнение, че за Китай е доста по-изгодно да изчака отслабването на Русия за по-нататъшно икономическо усвояване. И по този начин, съветската войска губи капацитета си и не може да получи ударна помощ дори от страна на своите най-близки съдружници.

Затова пък украинците получават такава помощ от целия свят. В този смисъл основната вест от началото на войната стана днешното известие от организация Bloomberg , което споделя, че Европейския съюз публично е сключил с Украйна споразумение, което ще разреши на украинските военни да получават от Европейски Съюз засекретена военна информация. На първо място това ще бъдат сателитни фотоси с огромна резолюция на украинската територия. Тези и други данни ще се употребяват за рационализиране на разузнаването, наблюдаване за напредването на врага и надзор над коридорите за сигурност. Както сподели съветникът на Министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, през днешния ден Украйна получава сателитни фотоси от другарски страни и частни компании, само че сегашната им детайлизация не разрешава те да се употребяват да осъществяване на всички задания. А в този момент, с помощта на невижданата помощ на Брюксел украинските военни ще бъдат снабдени с най-напреднали разследващи данни, които ще създадат техните дейности по-ефективни. Особено когато противниковото разузнаване и кодиране освен е едва, само че и просто отсъства. 

Резултатите от следващия военен ден приказват сами за себе си. Русия продължава да буксува по всички посоки и дори на някои места отстъпва. А украинската войска продължава сполучливо да ликвидира съперника. Преди всичко, не престава да ни очудва работата на украинските средства за противовъздушна защита (ПВО), които в този момент получават помощ, включително и от Съединени американски щати.

Според сводката на киевския общоприет щаб на 22 март силите на Украйна са унищожили 17 въздушни цели: 6 самолета, 1 вертолет, 5 дрона и 5 крилати ракети, а на 23 март, все още на записване на това видео, са свалени още 2 съветски изтребителя. Числото на ликвидираните съветски самолети към този момент трансферира 100 броя, а ракетните обстрели от страна на съветския режим се оказват все по-неефективни, което не може да не ни радва, отчитайки цената и сложността на произвеждане на това въоръжение.

Особено е значимо, че измежду унищожените съветски бомбардировачи през вчерашния ден се оказа този, който през последните дни бомбардираше гражданската инфраструктура на многострадалния гр. Мариупол. Със всичкото това, украинците усилиха опциите си за изтласкване на окупаторите от този южен град. Въздушната поддръжка всъщност е основният мотив по южното направление и в този момент те стремглаво го губят. Както стана известно, на 23 март украинските войски удариха до Чернобаевка летището на окупирания гр. Херсон. Вече за 9-ти път! Както заяви съветника на президентския офис Алексей Арестович, украинските войски са стреляли по това летище през нощта в продължение на 3 часа. Ще го изтъквам: „ Поредните ракетни системи за залпов огън (РСЗО) през днешния ден мълчаха. Вероятно тази военна част замлъкна вечно. Техния боекомплект беше погубен. Беше блестящо с помощта на същия този боекомплект. Концерта беше с превъзходно осветяване и с голям брой запалвания. Самата техника на летището е много по-малко от преди, само че и тя е изпонарязана от гърмежите на боеприпасите ”, написа той във Facebook.

Вестик The New York Times написа, че руснаците са се предали под натиска на украинците и са били принудени да изведат огромна част от своите вертолети от летището в Чернобаевка. Авторите на обявата са указали, че тази стъпка е сладкодумен симптом за съветските военни неуспехи на юг. Друг триумф на Въоръжените сили на Украйна е, че към гр. Изюм са премахнати 400 съветски бойци дружно с командира на полка. В резултат на сражението е ликвидирана цялата бронетанкова група, има доста ранени а останалите са отстъпили в прилежащата съветска Брянска област. Не е по-добро ситуацията в Луганска област. Там украинските подразделения на 24-та обособена мотострелкова бригада „ Крал Даниил ” са унищожили склад с муниции и оръжие на съветските окупатори, влошавайки така и така горчивата обстановка със снабдяването. Своя коментар ВСУ са придружили с видео от детонацията на складовете, изтъквам: „ На това видео необикновено добре гори, детонира и лети във въздуха боекомплекта на руснаците в Луганска област. Тук имаше муниции за стрелково оръжие, артилерийски снаряди и доста друго ”, декларират създателите. Ръководителят на Сумска област, която граничи с Русия описа, че съветски военни за повторно през последните дни проведено се връщат на съветска територия, нежелаейки да водят война с украинците, а тези които рискуват да стартират бойни дейности се унищожават с точкови удари.

Продължава се ликвидацията на високопоставени съветски военни. Самите съветски управляващи признаха, че на 22 март при боеве край гр. Мариупол е умрял командирът на едно от елитните съветски съединения - 810-та бригада на морската пехота на Черноморския флот на Русия, Алексей Шаров.

В последна сметка, към 23 март Русия е със следните загуби: 15 600 военни, повече от 100 самолети, 124 вертолета, 517 танка, 1578 бронирани машини, 267 артилерийски системи, 47 средства за противовъздушна защита, 80 системи за ракетно-залпов огън, 70 цистерни с гориво, 42 безпилотни летателни апарати, 1008 коли, 4 катера, единият от които преди дни унищожиха бойците от „ Азов ” към Мариупол.

От Пентагона обявиха, че всички тези загуби значат, че бойната мощност на армията на Русия е понижена с 90 % в сравнение с това, което е било първоначално преди нахлуването. За това съобщи неназован представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати в сказка с вестник „ The Guardian ”. Според неговите думи руснаците първоначално са придвижили към Украйна гигантско количество войски и бронирана техника, само че в този момент те губят всичко това също в огромно количество.

При тези условия от общественото пространство изцяло изчезна министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу, което към този момент провокира въпроси измежду публиката. Къде е той, какво става с него не е ясно на никого. Затова пък е ясно, че съветските войски, за благополучие на целия цивилизован свят, търпят проваляне, с което Шойгу явно напълно не е подготвен да се асоциира. Не се вижда и Путин, който най-малко някак си да прокоментира хода на бойните дейности и който също не е привикнал неговото име да стои паралелно с най-тежкото крушение. Вместо него се оправдава прессекретарят Дмитрий Песков, заявявайки че да се приказва за съветските загуби в дадения миг е нецелесъобразно.

Загубите на Русия не се показват единствено с положилите глави съветски бойци на украинска земя. Става дума и за стремителните стопански загуби на Русия. Международната изолираност на съветския режим продължава да работи и това се отразява върху приключването на мозъци. По данни на съветските средства за всеобща информация, от февруари Русия са напуснали над 70 хиляди съветски IT-специалисти. А по време на втора вълна през април Русия ще изоставен още 100 хиляди такива експерти. По думите на ръководителя на Руската асоциация за електронни връзки Сергей Плуготаренко, останалите в този момент в Русия програмисти се стопират единствено от високите цени на билети и жилища в чужбина и несъмнено, проблемите с парични преводи.

В това време японските управляващи намекнаха, че взаимните планове с Русия, Сахалин-1 и Сахалин-2 може да бъдат замразени. В Москва изчезнаха от продажба детския Нурофен и Панадол. Конгреса на Съединени американски щати преглежда законопроект за блокиране на златните запаси на Русия на стойност 132 милиарда $. Големите снабдители на метеорологични данни прекратиха даването на метеоинформация на Русия и това се прави с цел да се понижи опцията на съветския режим да знае в каква посока ще духа вятър при евентуално обмисляне на химическа офанзива срещу Украйна.

Европа се доближава и към основните наказания срещу Русия, въпреки че върви постепенно и с клатене. Канцлерът на Германия Олаф Шолц публично разгласи, че Берлин е избрал курс на отвод от съветския петрол и газ. Обаче сподели, че това не може да стане незабавно. Ще го изтъквам: „ Ние ще унищожаваме тази взаимозависимост незабавно, когато това стане допустимо ” съобщи той в Бундестага по време на дебатите за плана на държавния бюджет за идната година. По неговите думи неочакваното прекъсване на доставки ще значи криза в Германия, цяла Европа и опасност за стотици хиляди работни места и цели браншове на индустрията. „ Санкциите не би трябвало да ударят по европейските страни по-силно в сравнение с по съветското управление и това е наш принцип ”, акцентира немският канцлер.

Ще прибавя от себе си, че Шолц не желае ограниченията срещу Москва да нанесат по-големи вреди в Европа, и индиректно позволява, че изцяло може да се помири с по-големи вреди в Украйна. Щети, който се пресмятат не в стотици хиляди работни места и криза от няколко % за година, от която по този начин се боят в европейските столици, а в гибелта на хиляди, в случай че не и десетки хиляди украинци. А също по този начин в десетки, в случай че не в стотици милиарди долари загуби, които настъпват вследствие на невижданите бомбардировки от руснаците. Цинизмът на Шолц изключително опечалява с цялостното неявяване на съвест, тъй като точно неговата партия дружно с партията на Ангела Меркел доставяше кремълския престъпник с пари, с които той през тези години купуваше оръжие (от ВПК, бел. прев.) и в този момент с него се унищожават украинци. Екпертната общественост през тези години настойчиво призоваваше Германия и другите европейски страни да вкарат ембарго върху съветските енергоресурси в отговор на анексията на Крим. Никой от европейските представители не си спомня в този момент. А госпожа Меркел изобщо не се вижда и чува. Разбира се, другояче би трябвало да признае своя дял от виновността за геноцида, който в този момент организира Кръмъл, продължавайки и сега да получава от Европа парични преводи за черно злато и синьо гориво от Русия. 

Телевизионният канал СNN съобщи за дезорганизацията и тромавите дейности на съветската военна интервенция и се приближи до разбирането на аргументите за този благополучен за нас неуспех на Русия. Цялата работа е в това, че в Министерството на защитата на Съединени американски щати, при всичките си разследващи качества, по този начин и не са могли да открият на кой съветски пълководец кървавия касапин Владимир Путин ще разпореди отговорността за цялата тази човекоядна интервенция. Тоест, те не са могли да намерят командващия. За това са разказали на публицистите многочислени източници от Пентагона. По техни данни, заради неявяване на координиращо звено, съветските военни елементи от разнообразни военни окръзи в Украйна работят не просто несъгласувано, а в противен случай, конкурират се за запаси напряко на бойното поле. Руските войски по този начин и не са могли да се обединят и по тази причина работят без значение едни от други без общ действен проект, се споделя в обявата. 

Отбелязва се и посочения по-рано от нас, проблем с незащитеността на връзката на съветските военни. Ще изтъквам: „ Руските сили явно имат съществени проблеми със свръзките, бойци и командири употребяват персонални клетъчни телефони и други незащитени канали за другарство между тях. Това улеснява подслушването и оказва помощ на украинските военнослужещи да дефинират цели за своите контраудари ”, пишат създателите, добавяйки, че точно с това се изяснява този бардак и безпорядък измежду съветските войски, който мощно е удивил американските военни и техните западни сътрудници.

Отново ще изтъквам думите на един от военните анализатори, военачалник в оставка Марк Хертлинг, някогашен пълководец на армията на Съединени американски щати в Европа: „ Един от правилата на войната е правилото на единоначалието. То управлява логистиката, задейства запасите, прави оценка триумфите и неуспехите на обособените крила, а също по този начин поправя хода на интервенцията основавайки се на постъпващите данни ”, е споделил пред СNN и е нарекъл незапознат командващият на съветската войска, който и да е той и в случай че изобщо съществува ". 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР