Стоматологията е един от най-древните клонове на медицината, който още

...
Стоматологията е един от най-древните клонове на медицината, който още
Коментари Харесай

Как са изглеждали протезите в древността


Стоматологията е един от най-древните клонове на медицината, който още преди хиляди години е бил изненадващо развъртян.

Археолози през днешния ден намират зъбни протези и мостове в разнообразни елементи на света, които разкриват по какъв начин предците ни са се справяли с изчезналите зъби по друг метод.

Ясно е, че ваденето на зъби се е случвало по много безчовечен метод, само че фотосите от Националния исторически музей на Съединени американски щати, които ни попаднаха, разкриват, че зъботехниката е била на много високо за тези времена равнище.

В Египет да вземем за пример са разполагали със зъби мостове от злато, които, също като през днешния ден, са се прикачвали към здравите зъби. Зъбите в тях са били извайвани от хипопотамова кост или са били " дарявани " от човек с повече здрави зъби в устата си.

 Египетска протеза от злато и хипопотамова кост.

Египетска протеза от злато и хипопотамова кост.

В Европа също сме залагали на железни структури, които наподобяват много мъчителни за носене, само че явно са вършели работа по тези години.

Интересното е, че азиатците са били едни от най-напредничавите в региона на протезите и са се отличавали с това, че са употребили дърво вместо метал. Разчитали са на това, че дървото слепва с венците по-добре и основава по-малко дразнения.

В края на XVII век в Европа са се появили първите процеланови протези, които наподобяват съвсем като днешните.

 Порцеланова протеза от Англия, XVII век.

Порцеланова протеза от Англия, XVII век.

В Съединени американски щати по това време са употребявали сходна техника, само че с железни скоби, които са държали зъбите дружно. Такава е била и протезата на първия американски президент Джордж Вашингтон, която можем да забележим на фотографията долу.

 Снимка 398423

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР