Столтенберг бе категоричен, че в НАТО има единодушие за бъдещото

...
Столтенберг бе категоричен, че в НАТО има единодушие за бъдещото
Коментари Харесай

Столтенберг: Няма как Украйна да бъде приета в НАТО, докато все още се води война

Столтенберг бе безапелационен, че в НАТО има единогласие за бъдещото участие на Украйна. Той изрази убеденост, че съвещанията по този въпрос не престават, само че не е подходящо да се чакат вести в тази посока от идната през юли среща на върха на страните от алианса във Вилнюс. " Москва няма право на несъгласие, най-важната задача в този момент е Украйна да оцелее като самостоятелна страна ", означи още той.

 

" Трябва да създадем по този начин, че откакто завърши, войната да не се разгори още веднъж, добави той. По неговите думи съветският президент Владимир Путин е позволил най-малко две стратегически неточности с предприемането на войната - подценил е смелостта и решимостта на украинците, само че и единството в НАТО за поддръжка на Украйна. Не би трябвало и ние да подценяваме Русия, която даде до момента доста жертви, не разполага с добра организация и техника, нито с добре подготвени бойци, само че това, което й липсва в качеството, наваксва с количество. Затова би трябвало да бъдем подготвени за продължителна война ", сигнализира генералният секретар.

 

Столтенберг изрази тезата, че при военния спор става дума за безсилие и логистиката е основен въпрос.

" Фронтовата линия отдавна не се трансформира, руснаците са се окопали добре. Следващата стъпка е да се проникне през тези отбрани, изграждани с месеци. Затова има потребност от модерно съоръжение, танкове, бронирани транспортни средства. Украинците имат потребност от инженерни уреди, с цел да разпрострат понтонни мостове, да преминат през минните полета. Нужни са също поддръжка, гориво, смазочни материали ", добави той.

 

Генералният секретар сподели още, че във Вилнюс може да се чакат решения, свързани с прекосяването на украинските войски от руско към западно въоръжение. Според него обаче украинците са тези, които би трябвало да решат кой е кадърен да бъде медиатор в мирни договаряния.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР