Столичният общински съвет (СОС) заседава днес за първи път от

...
Столичният общински съвет (СОС) заседава днес за първи път от
Коментари Харесай

Първо присъствено заседание на СОС

Столичният общински съвет (СОС) заседава през днешния ден за първи път от две години присъствено. Заради противоепидемичната конюнктура, обвързвана с ковид, съвещанията на СОС до момента се състояха онлайн.

Преди началото на днешното съвещание обаче, жители стачкуваха против смяната в имената на улици и площади в Столичната община.

Самото 53-то съвещание на СОС откри ръководителят му Георги Георгиев. Той регистрира, че през миналите две години СОС е решил 1836 казуса на града и уточни, че по немалка част от тях общинските съветници са имали редица разногласия, само че за значимите постоянно са успявали да намерят консенсус.

Алеята пред Руското посолство към този момент ще се споделя " Героите на Украйна ", градинка наоколо - " Борис Немцов ".

 Алеята пред съветското посолство да се споделя „ Героите на Украйна ” взеха решение в СОС Виж още

Софийската алея, която се намира сред бул. " Драган Цанков " и оградата на съветското посолство, ще бъде кръстена " Героите на Украйна ", гласоподаваха общинските съветници. Предложението за преименуването беше подкрепено с 36 гласа " За " от ГЕРБ-СДС и " Демократична България ". Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия.

С 33 гласа " За ", още веднъж от ГЕРБ-СДС и " Демократична България ", 12 " Против " и 2 въздържали се беше признато и решението градинка наоколо до посолството да носи името " Борис Немцов ".

Знамето на Украйна ще бъде издигнато пред административната постройка на Столична община паралелно до българското. Решението на Столичния общински съвет (СОС) е в символ на съпричастност към нещастието на украинския народ, до момента в който трае войната. " За " гласоподаваха 36 общински съветници, " срещу " бяха 14.

Дейността за запазване на сигурността

Информация от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова показа заместник-кметът по направлението " Финанси и опазване на здравето " Дончо Барбалов. Той регистрира, че през миналата година са постигнали 100 % създаване на видеонаблюдение в общинските учебни заведения - били са сложени общо 240 нови камери. През 2021 година към системата за видеонаблюдение са включени последните 5 учебни заведения - 65 ОУ в регион " Искър ", 152 ОУ в регион " Витоша ", 24 СУ в " Подуяне ", 202 ОУ в " Панчарево " и гимназията по селско стопанство в " Овча купел ".

Чрез системата за видеонаблюдение на Столичната община през предходната година са открити 912 случая за увреждане на имущество, вандализъм, пътно-транспортни катастрофи и други Над 520 са записите за разкриване на извършители, които общината е предала на правоохранителните органи, а 264 записа са преглеждани на място от полиция. Системата за видеонаблюдение на Столичната община е най-голямата единна система, която работи на територията на страната. Към нея са присъединени всички камери за ръководство и надзор на трафика на общината и метростанциите, както и камерите от всички обществени обекти, построени от общината и Столична дирекция на вътрешните работи, сочи отчетът.

Общата повърхност на метростанциите, които могат да се употребяват от жителите при потребност, е 145 хиляди квадратни метра, метростанциите, дружно с тунелите могат да поемат близо един милион души в сериозен миг, уточни Дончо Барбалов. Той добави, че метрото разполага със лична вентилационна и електрическа система, както и със санитарни възли и водопроводна и питейна вода за такива обстановки. " Всичко се поддържа в чудесно положение ", увери заместник-кметът.

" От 2021 година над 300 пешеходни пътеки са с в допълнение осветяване . Обезопасени над 100 кръстовища и пешеходни пътеки с физически ограничители. През тази година продължаваме с работа за в допълнение осветяване на пешеходните пътеки в необятния център ", оповестиха по време на съвещанието на СОС.

Барбалов регистрира, че Столичната община е взела участие в тестванията на Националната система за ранно предизвестие и обявяване на популацията на автоматизираните осведомителни мрежи. Освен това Столичната община поддържа автоматизирана система за радиационен мониторинг и ранно предизвестие на жителите, като обезпечава годишно обслужване на измервателните уреди, сочи отчетът.

Специализираната дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " на общината разполага с 47 подготвени чиновници за реакция при изключителни обстановки, естествени бедствия и рецесии. През миналата година през екипите са минали 47 хиляди сигнала, главно за ПТП, нарушени детайли на пътната инфраструктура, за запазване на околната среда и за реакция при повреди и неприятни метеорологични условия. Следствен отдел към окръжна прокуратура разполага и с непринудено формирование от 75 души, които вземат участие в попречване или преодоляване на бедствия, пожари и изключителни обстановки, както и премахване на последствията от тях.

В момента екипи от спешната дирекция, както и доброволци от формированието, оказват помощ в работата на центъра за банкет на бягащи от войната украински жители. По заповед на кмета спешната дирекция ревизира всички места за групова отбрана, които се намират в общински здания. В момента над 100 чиновници на Следствен отдел към окръжна прокуратура всекидневно работят по посрещането и настаняването в София на украински бежанци, се показва в отчета. Дончо Барбалов регистрира, че, взаимно с регионалния шеф, е бил построен координационен център на Централна гара, където към този момент работят и пунктове за издаване на краткотраен статут, което улеснява украинските жители.

В отчета се показва, че, по концепция на кмета Фандъкова, Столичната община е построила и единствения в страната образователен полигон за образование на чиновници на общински и държавни институции. Той включва модулни площадки за образование и тренировки за височинно алпийско избавяне, уединяване и отнасяне на химически рискови субстанции, реакция при пожар, наводняване и земетресение, изясни Барбалов. По думите му през миналите години дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столичната община е обучила над 4 400 възпитаници от столичните учебни заведения за реакция при рецесии. " Това е най-големият и оборудван настоящ в страната полигон, на който децата могат да получат съответна подготовка за реакция при рецесия ", сподели заместник-кметът.

Какво още следва?

Три оферти на зам.-кмета по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов за създаване на нови здания за разширението на детски градини и ясли в регионите " Лозенец " и " Люлин " ще прегледа още СОС. Така с разширението на площта на детските заведения се прави следващата стъпка към превъзмогване дефицита тук-там в детски градини и ясли на територията на Столична община.

СОС ще прегледа още отчет на самостоятелният общински консултант Борис Бонев за отделяне на пешеходна зона на пл. " Св. Александър Невски " и елементи от улиците " Оборище ", " Дунав ", " 11-ти август " " Шипка " и " 15-ти ноември ", в карето, заключено сред бул. " Цар Освободител ", бул. " Васил Левски ", ул. " Московска " и ул. " Г. С. Раковски " и за въвеждане на стеснен достъп на всички моторни транспортни средства.

СОС се чака да даде единодушие общинският " Медицински център 31 " в регион " Искър " да купи със лични средства нов ехограф за потребностите на лечебното заведение. Апаратурата ще обслужва кабинетите по гастроентерология, нефрология и рентгенография в лечебното заведение, което се намира в регион " Нови Искър ".



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР