Столичният общински съвет (СОС) предлага да се въведе ограничение за

...
Столичният общински съвет (СОС) предлага да се въведе ограничение за
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за тротинетките в София

Столичният общински съвет (СОС) предлага да се вкара ограничаване за електрическите тротинетки в парковете, пешеходни пространства и площади. Това разгласи през днешния ден ръководителят на СОС Георги Георгиев, съобщи Агенция  " ".

Ето какво написа той във Фейсбук след съвещанието:

" Предлагаме нови правила за електрическите тротинетки в София.

Електрическите тротинетки са екологичен и комфортен за жителите превоз, само че без ясни правила водят до произшествия и заплашват сигурността на пешеходците.

Затова предлагаме следните правила:

Забрана на придвижване на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони. Там придвижването е разрешено единствено посредством побутване, т.е. не могат да се карат.

Задължение за операторите или притежателите, които дават чартърен тротинетки, да лимитират софтуерно скоростта им до 5 km/h в зоните, в които е неразрешено придвижването, а във всички останали зони скоростта на електрическите транспортни средства да се лимитира до 25 km/h

Забраняваме паркирането по необятни градски пространства като:

- паркове
- градини
- детски и спортни площадки
- зелени площи
- пешеходни пространства
- спирки на градския превоз
- входове към метростанци
- входове на здания
- рамки на хора с увреждания

Изключение вършат избраните за това места от Столична община в границите на паркове, градини и пешеходни пространства. Тези места се дефинират в едномесечен период от приемането на Наредбата.

Към сегашния миг имаме към 200 избрани места за паркиране на двуколесни ППС в границите на уличната мрежа.

Задължение на операторите или притежателите, които дават чартърен тротинетки да указват в мобилните приложения допустимите места за придвижване и паркиране, както и че е неразрешено ръководството след приложимост на алкохол или наркотични субстанции или техните аналози.

Задължение на операторите или притежателите, които дават чартърен тротинетки, да отстраняват погрешно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след осъществяване на нарушаването в интервала сред 08.00 ч. и 18.00 ч.

Въвеждане на следните санкции:

50 лева санкция за физическо лице за:

- погрешно паркирана електрическа тротинетка;
- придвижване по пешеходни и други открити градски пространства без бутане;
- ръководене на електрическата тротинетка с над 25 km/h

от 500 до 1 000 лева имуществена глоба за юридическо лице, което:

- не ограничи скоростта на придвижване на тротинетка до 25 km/h
- не ограничи скоростта на придвижване на тротинетка до 5 km/h в паркове, градини и тротоари;

от 500 до 1 000 лева имуществена глоба за юридическо лице, което не указва в приложението допустимите места за паркиране;

300 лева имуществена глоба за юридическо лице, което не отстрани погрешно паркирана тротинетка не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след констатиране на нарушаването. При наново нарушаване санкцията е от 500 лева ", приключва поста си той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР