Столичният общински съвет ще снабди децата със специални нужди с

...
Столичният общински съвет ще снабди децата със специални нужди с
Коментари Харесай

Столичният общински съвет ще снабди децата със специални нужди с проследяващи гривни

Столичният общински съвет ще достави децата със специфични потребности с проследяващи гривни. В тази категория попадат деца от аутистичния набор, с прочувствени и поведенчески разстройства и с отзивчиви нарушавания.

Директорът на 119-то СУ Диан Стаматов увери, че устройствата работят извънредно елементарно и са познати на огромна част от младите родители.

" Може и да не е часовник, а да се нарежда на други места - в якето или джоба, тъй че да не нервира детето, когато е на ръката. Засега планираме към 250-300 устройства, само че това зависи от желанието на самите родители, които биха поддали заявление ", разяснява той в студиото на " България заран ".

По думите му би трябвало да се подаде заявление, което може да се изтегли от уеб страницата Столичната община.

" Разбира се, би трябвало епикриза за положението на детето, след което могат да получат такива устройства. Те работят преди всичко като обикновен детски часовник - демонстрират час, стъпки, алтернатива за фотоси. Задава се авансово в приложението на телефона на родителя обсегът, който желае да обхване. Телефонът и устройството са свързани. Родителят може да наблюдава къде се намира самото дете. При излизане на детето от обсега и двете устройства подават сигнал. Има опция и за позвъняване. Ако детето не вдигне, родителят получава сигнал и би могъл още веднъж да позвъни, с цел да чуе околната среда или в случай че има човек наоколо. Това се случва автоматизирано ", изясни Стаматов предBulgaria ON AIR.

Общинският консултант уточни, че тези устройства имат обхват на раздалеченост до 24 часа, а първите часовници ще се получат в краят на календарната година или началото на януари.

" Обучението на деца със специфични потребности е самостоятелно. Понякога за тях има проект да не вървят всеки ден на учебно заведение, само че той е авансово направен. Винаги се знае по кое време детето върви на учебно заведение, какъв брой време участва там, кои са дните и в какъв брой часа. За част от децата родителите участват в учебното заведение, само че не в образователния развой ", сподели Диан Стаматов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР