Столичният общински съвет одобри отпускането на 12.8 млн. лв. от

...
Столичният общински съвет одобри отпускането на 12.8 млн. лв. от
Коментари Харесай

Столична община осигури 13 млн. лв. за строителството на метрото

Столичният общински съвет утвърди отпущането на 12.8 млн. лева от бюджета на София за старта на построяването на 3 км от третия лъч на софийското метро. Отсечката би трябвало да свърже ж.к. „ Хаджи Димитър “ с ж.к. „ Левски Г “ посредством три нови метростанции. По проект те би трябвало да са подготвени през 2025 година, само че в случай че строителството не започва през пролетта, срокът няма да бъде спазен.

Той е заложен и във към този момент подписаните сред общинското сдружение „ Метрополитен “ и три строителни компании контракти за разширението на подземната железница.

Общо построяването на новите 3 км ще костват към 220 млн. лева Освен тях упованията са към края на годината да започва и строителството на последния сектор от Линия 3 на метрото – от централната ул. „ Шипка “ през зала „ Арена Армеец “ до най-голямата входно-изходна артерия на София – бул. Цариградско шосе. Предвижда се там да има и под земята буферен паркинг. Това включва построяването на шест нови метростанции, за които крайният период е 2026 година

Общо за деветте метростанции се чакат 370 млн. лева от Националния проект за възобновяване и резистентност, който обаче към момента не е утвърден от Европейската комисия. Това са към 40% от средствата и за двата плана.

На своето съвещание през днешния ден общинският съвет разпореди на столичния кмет Йорданка Фандъкова да започва договаряния с Европейската капиталова банка за обезпечаване на останалите средства за съфинансиране на плана.

Според калкулации на Столична община с разширението на метрото с въпросните общо девет метростанции ще се понижи броят на колите по улиците на града с към 13 200 автомобила на ден.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР