Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще посети на 25 април в

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще посети на 25 април в
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова ще посети Курилския манастир „Св. Иван Рилски“ на 25 април

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще посети на 25 април в 13.00 часа Курилския манастир „ Св. Иван Рилски “, с цел да ревизира реставрационните действия.

Това оповестиха от пресцентъра на Столична община. Реставрацията на стенописите се прави със средства, обезпечени от Столичната община. В утрешния ден на Велики четвъртък деца от регион Нови Искър ще боядисват яйца в двора на манастира.

Курилски манастир „ Свети Иван Рилски “ е учреден през Х век. Намира се на територията на регион „ Нови Искър “ – Столична община и е един от най-старите манастири в този район. През 1593 година манастирският храм е освежен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 година е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е издигнат втори притвор. До средата на XIX век манастирът е населяван от 45 монахини, реализиращи голяма мисионерска активност. През 2013 година стартира поетапна реституция на скъпите фрески в храма. Освен почналата реституция са построени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария.

Направено е изцяло възобновяване на образа на дворното пространство. Манастирският комплекс всекидневно е посещаван от поклонници, възпитаници и десетки туристи – български и задгранични. Всички те са мощно впечатлени от това свещено място с дълга история.

С решение на Столичен общински съвет са обезпечени средства в размер 51 556 лева от бюджета на Столична община за дотъкмяване на реставрацията на скъпи фрески в Курилски манастир „ Св. Иван Рилски “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР