Столичният кмет Йорданка Фандъкова прекрати провеждането на пронацисткия Луковмарш -

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова прекрати провеждането на пронацисткия Луковмарш -
Коментари Харесай

София прекрати Луковмарш след като той беше проведен

Столичният кмет Йорданка Фандъкова приключи провеждането на пронацисткия Луковмарш - шествие, с което годишно се уважава паметта на ген. Христо Луков (1887-1943). Решението на общината пристигна откакто шествието към този момент беше минало със скандиране по централния бул. "Витоша " в София и траяло до дома на Луков.

Заповедта на столичния кмет идва след известие на Върховната административна прокуратура (ВАП), изпратено в ранния следобяд. С него се сезират Столичната община и Министерство на вътрешните работи и се моли те да подхващат съответните ограничения за опазването на публичния ред по време на проявата.

Христо Луков е считан за воин от Първата международна война, който по-късно поддържа съюза на България с нацистка Германия и управлява пронацистка организация. През 1943 година генералът е погубен от комунистическа бойна група пред входната врата на дома си.

Луковмарш се организира от 2003 година до 2013 година без опозиция от страна на управляващите и среща митинги, отправяни само от неправителствени организации. От 2014 той се организира макар частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи. През 2021 година той за първи път е неразрешен, въпреки и - когато участниците към този момент са се събрали.

В събота по обяд в София имаше против провеждането на Луковмарш по-късно денем. В петък шествието беше от шест леви и десни партии. Същата отрицателна оценка беше дадена от външно министерство, което в събота беше подкрепено за тази си позиция от посолството на Съединени американски щати.

В съообщение на столичната община от събота следобяд се споделя, че шествието не е било в съгласие.

Йорданка Фандъкова е била известена от шефа на Столичната дирекция на вътрешните работи, че "в региона на НДК се събират представители на уредника и техни последователи за осъществяване на декларираното мероприятие ". Тогава кметицата е наредила провеждането на мероприятието да се приключи.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Ще угаснат ли  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР