Столичната следователка Радиана Абдулова осъди ГДБОП и прокуратурата да ѝ

...
Столичната следователка Радиана Абдулова осъди ГДБОП и прокуратурата да ѝ
Коментари Харесай

Следовател осъди прокуратурата и ГДБОП да ѝ платят 27 000 лв. за незаконно подслушване

Столичната следователка Радиана Абдулова осъди ГДБОП и прокуратурата да ѝ платят общо 27 000 лв. обезщетение за вреди от нелегално подслушване,.
Следователката в действителност заведе каузи против двете институции поради нелегално подслушване, като искаше по 70 000 лв. надлежно от ГДБОП и прокуратурата. Абдулова схванала за подслушването от информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС). Подслушване е осъществено на няколко пъти през 2011 година, 2012 година и 2014 година, като от делото, което тя заведе в Софийския градски съд (СГС), излиза наяве, че е била разследвана за закононарушения против правораздаването и корупция.
 Искат чуване на Бойко Рашков за подслушвани политици и магистрати Искат чуване на Бойко Рашков за подслушвани политици и магистрати
Парламентарната група на Българска социалистическа партия желае чуване в пленарна зала при закрити врата на ръководителя Националното бюро за надзор на специалн...
Според тогавашните данни на ГДБОП Абдулова водела следствие в полза на състоятелен предприемач от Пазарджик. Искането на антимафиотите било за подслушване поради данни за рушвет, само че към момента нямало формирано даже досъдебно произвеждане против следователката. Освен това настояването било отправено до Софийския областен съд, който през август 2011 година разрешил използване на СРС първо за 60 дни, а по-късно за още 120 дни.
Чак на идната година почнало следствие против Абдулова и тогава Софийската градска прокуратура поискала позволение за подслушване, само че не от Софийския градски съд, а още веднъж от окръжния. Абдулова още веднъж била следена за 60 дни, като по-късно ръководителят на Софийския областен съд е разрешил да бъде следена със СРС за още 120 дни, като и в двата случая били направени протоколи за материални доказателствени средства.
През 2014 година и Софийският градски съд (СГС) дал позволения за прилагане на СРС против нея, само че към този момент по претенции на ДАНС, като всяко било още веднъж за по 60 дни. От организацията по-късно уведомили Специализираната прокуратура за резултатите от следствието, която отказала да образува досъдебно произвеждане, тъй като нямало данни за проведена незаконна група или други закононарушения, подсъдни на спецсъда. А арбитър от Софийски градски съд Радост Бошнакова споделя в правосъдното решение в този момент, с което се удовлетворява отчасти настояването за обезщетение на Абдулова, че настояванията на прокуратурата и ГДБОП не е трябвало да бъдат отправени до Софийския областен съд и ръководителят му не е трябвало да позволява потреблението на СРС, тъй като не е бил способен да го направи.
Според съда обаче остава недоказано дали е нелегално и подслушването на Абдулова по искане на ДАНС. Причината е, че от организацията не са изпратили настояванията, с цел да бъдат тествани, нито били налични и разрешенията. Така Софийски градски съд не е схванал дали настояването за подслушване е за същите закононарушения, разследвани преди този момент от ГДБОП и прокуратурата.
 Скандал с подслушване на сръбския президент Скандал с подслушване на сръбския президент
Скандал с подслушване раздруса Сърбия. Според локалния вестник " Курир ", година и половина служители на реда са подслушвали президента Александър В...
В края на предходната година Върховният административен съд (ВАС) анулира наказване на Радиана Абдулова за това, че редовно пиела през работното си време.
Прокурорската гилдия ѝ беше наложила " забележка ", откакто приема показания на четирима очевидци, които декларирали, че са виждали Абдулова в несъответстващо положение и предполагали, че това се дължи на използването на алкохол. Според очевидците следователката миришела на алкохол, имала завален диалект, треперещи ръце, инертност на тялото, залитала, подпирала се и падала. Самата Абдулова пък е споделила, че има здравословни проблеми, поради които приема медикаменти, които водят до световъртежи и поради това положението ѝ било несъответстващо.
В последна сметка, Върховен административен съд анулира наказването на прокурорската гилдия. Според съда единствените доказателства са от показанията на очевидците, което допуска единствено техни персонални усещания, неподкрепени от никаква здравна документи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР