Столичната община не се отказва от плановете си да ремонтира

...
Столичната община не се отказва от плановете си да ремонтира
Коментари Харесай

На тайна среща София показа как ще ремонтира Борисовата градина

Столичната община не се отхвърля от проектите си да ремонтира посредством така наречен инженеринг историческата част на Борисовата градина, макар че желанията й срещат силни критики от страна на жители, неправителствени организации и от опозицията в Столичния общински съвет. Историческата част на най-големия парк в София обгръща зоната сред " Цариградско шосе ", бул. " Пейо Яворов ", бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " и бул. " Драган Цанков ".

Снощи планът за негов ремонт бе показан посредством онлайн лъчение. Направи усещане, че то не бе излъчено на страницата на Столичната община, която даже не заяви за идното събитие. Така на разискването участваха много малко хора отвън групата на уредниците. 

При представянето създателят на идейния план за идния ремонт на Борисовата градина – арх. Росен Гурков, напомни за проектите на столичната администрация да преасфалтира алеите в централната част на парка,включително тази към БНР. Именно желанието на Столичната община да се употребява асфалт при обновяването на парка е едно от най-оспорваните решения от съперниците на ремонта. Мотивът е, че през лятото този материал ще увеличи още повече температурите в градината.

Гурков удостовери също, че следва да се ремонтира обществената тоалетна при Лятната читалня, да се разположи в допълнение осветяване в описаната зона, да се слагат 129 нови камери за видеонаблюдение, които ще са с по-добра резолюция от досегашните, инсталирани единствено преди няколко години. Освен това ще се възвръща художествена декорация, ще се ремонтира Езерото с лилиите и така нататък Проектът предвижда още да се засадят към 25 000 храста и над 60 дървета за шумоизолиране от бул. " Цариградско шосе ". Ще се извършат и ремонтни действия по водопроводите и дренажа, ще се построи нова поливна система в ремонтираните сектори и други

Гурков заявява още, че идейният план не планува унищожаване на нито едно съществуващо дърво по време на ремонтните действия. Той обаче посочи, че в идващия стадий от процедурата - правенето на работен план, е планувано разработване на експертна оценка на съществуващата растителност. " Когато бъде направена тази експертна оценка, тогава може да бъде посочен точният брой на дърветата и дали те ще бъдат премахвани или не ", разяснява архитектът.  

Както " Сега "  нееднократно писа, през есента на 2020 година болшинството в СОС – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, одобриха предложение на столичната администрация да кандидатства по оперативна стратегия " Региони в напредък " за финансиране на ремонт на Борисовата градина на стойност 9 млн. лева, към които общината да прибави още 1 332 000 лева. Планът бе строителните работи да се провеждат чрез инженеринг, което значи, че за тях няма да се утвърждава архитектурен план.

По време на дебатите в СОС стана ясно, че чиновниците напират да похарчат над 10 млн. лева за главно реновиране на Борисовата градина, без столичани да са наясно какво тъкмо ще се случва в нея. Опозицията упрекна ръководещите, че се пробват да наложат ремонт на тази емблематична зона на София, макар че към момента не е признат Подробен организационен проект на Борисовата градина. Такъв се приготвя от години, само че след представянето на първия му работен вид през юни 2019 година кметът Йорданка Фандъкова и заместниците й ненадейно стопираха да приказват за него. Друго безпокойство бе, че администрацията на Фандъкова очевидно не се оправя добре с ремонта на паркови зони, доказателство за което са . 

Както " Сега "  също писа, преди няколко седмици Регионалната ревизия по околната среда и водите в София взе решение да не се прави оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) преди идния ремонт на историческата част на Борисовата градина. От РИОСВ-София разясниха, че капиталовото предложение на общината няма възможност да окаже " доста негативно влияние "  върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони. От РИОСВ-София въпреки всичко признаха, че е евентуално строителните действия и генерираните от това прахови и газови излъчвания да доведат до замърсяване и нездравословно влияние върху околната среда. То обаче бе несъмнено като нищожно. " Експлоатацията на парковото пространство не води до дискомфорт за околната среда, както и до пораждане на риск от произшествия, застрашаващи околната среда ", се споделя измежду заключенията на отчета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР